Operaţiunea „Turturica”, la final. Primăria Alba Iulia demolează un bloc locuit de romi pentru o parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul ”Turturica” ar urma să fie demolat. Foto Adevărul
Blocul ”Turturica” ar urma să fie demolat. Foto Adevărul

Primăria Alba Iulia a demarat ”operaţiunea” finală pentru demolarea unui bloc din cartierul Cetate, locuit în trecut în majoritate de romi. În locul acestuia urmează să fie ridicată o parcare publică.

Recent Consiliul Local Alba Iulia a actualizat devizul proiectului iniţial, care a ajuns acum la o valoare totală de aproximativ 3 milioane de euro (15 milioane de lei). Viitoarea parcare va avea o suprafaţă desfăşurată de 4.726 de metri pătraţi şi trei nivele. Investiţia prevede amenajarea şi a unei zone de 500 de metri pătraţi din jurul viitoarei parcări.

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV, locuit aproape exclusiv de romi. Turturica, cum este denumit la nivel local, a devenit o enclavă de cetăţeni de etnie romă, în mijlocul celui mai populat cartier al municipiului Alba Iulia.

Pe lângă vechimea blocului şi condiţiile de locuit insalubre, un alt motiv invocat pentru demolare a fost reprezentat de scandalurile repetate în care ar fi fost implicaţi locatarii precum şi mizeria lăsată în jurul imobilului. Locuitorii din blocurile vecine au sesizat de nenumărate ori Primăria Alba Iulia şi Poliţia, soluţia găsită, în final, fiind acea de demolare. 

Peste 200 de romi, evacuaţi cu forţa

Operaţiunea demarată în 2017 nu a fost finalizată datorită opoziţiei celor circa 20 de proprietari care încă mai locuiesc în bloc. În urmă cu aproape 5 ani au fost evacuaţi cu forţa, de jandarmi şi poliţişti locali, 216 de cetăţeni de etnie romă care locuiau în garsoniere închiriate de la primărie. Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au pierdut procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii.

bloc alba iulia

Blocul ”Turturica”, în perioada în care era locuit integral. Foto Adevărul

CNCD a considerat că ”evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizată, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

Familiile de romi evacuate au apelat la rude, prieteni, cunoştinţe pentru a-i lua în întreţinere. Alte persoane şi-au gasit chirie, altele au dormit în faţa blocului cu săptămânile, neavând unde să meargă. Cei care au avut unde să se mute şi-au dus lucrurile cu maşini şi cărucioare, fiind ajutaţi de ceilalţi. Existau persoane care munceau la momentul evacuării, drept pentru care au fost nevoite să îşi lase copiii afară lângă lucrurile personale, pentru a putea merge la muncă.

bloc turturica alba

Evacuarea forţată din 2017. Foto Adevărul

În iulie 2021, Primăria Alba Iulia a transmis proprietarilor care mai locuiesc în fostul cămin de nefamilişti că vor urma să fie expropriaţi în schimbul unor sume cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro pentru cei 11,3 metri pătraţi cât are o locuinţă. În 2022, reprezentanţii primăriei au revenit cu presiuni pentru ca locuinţele să fie eliberate de proprietari, care au fost ameninţaţi cu exproprierea.

Acestora li s-a promis o suplimentare a sumelor de bani, dar nu a fost făcută nicio ofertă concretă. De altfel, cei care au rămas ar fi de acord să plece cu condiţia ca valoarea despăgubirii să fie una corectă, adaptată la piaţa şi sitaţia din prezent. O hotărâre privind exproprierea proprietarilor care refuză să părăsească blocul ar urma să fie luată într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local Alba Iulia.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Spectacolul uriaş de pe Muntele Găina, din 1963. Peste 100.000 de oameni, la „Târgul de Fete”. Amintiri cu Benone Sinulescu şi Irina Loghin FOTO

Scăderea cotaţiilor la cupru afectează cea mai profitabilă exploatare minieră din România. Ce măsuri a luat compania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite