Noaptea muzeelor la sate. Obiecte de preț din istoria României, la un mare muzeu etnografic din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu" Lupşa şi Muzeul Mineritului Aurifer Roşia Montană sunt cele două instituții de cultură din ruralul judeţului Alba participante la Noaptea Muzeelor la Sate. Primul dintre acestea are în patrimoniu obiecte de preț din istoria României.

Obiecte păstrate în muzeul de la Lupșa FOTO Adevărul
Obiecte păstrate în muzeul de la Lupșa FOTO Adevărul

La Muzeul din Lupșa (Alba) este expus unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naţionale de la Blaj, în primăvara anului 1848, precum şi obiecte personale care au aparţinut paşoptiştilor Alexandru Papiu-Ilarian şi Simion Balint.

Prin intermediul proiectului expoziţional se doreşte, potrivit sursei citate, marcarea a 175 de ani de la desfăşurarea Revoluţiei Române de la 1848 şi a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică.

Muzeul din Lupșa are un inventar de peste 8.000 de piese, din care ceva mai mult de o treime sunt expuse în colecția de bază. Este unul dintre cele mai importante muzee etnografice sătești din Transilvania.

„Adunarea Naţională de la Blaj. Un reper în istoria moţilor” va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu" Lupşa de vineri până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00, şi cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate până la miezul nopţii.

Expoziţia reuneşte obiecte de patrimoniu de o importanţă deosebită, ce fac parte din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naţionale de la Blaj, în primăvara anului 1848. Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul text '5/13. Maiu. 1848', ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertăţii. Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparţinut juristului Alexandru Papiu-Ilarian şi preotului greco-catolic Simion Balint", se menţionează într-un comunicat de presă.

Întemeietorul muzeului FOTO Adevărul
Întemeietorul muzeului FOTO Adevărul

Cu ocazia evenimentului vor fi susţinute la sediul muzeului ghidaje şi lecţii interactive de istorie.

Astfel, sâmbătă, 2 septembrie 2023, cu ocazia Nopţii Muzeelor la Sate, Muzeul Lupşa va fi deschis publicului de la ora 10.00 până la miezul nopţii, iar începând cu ora 17.00 vor fi susţinute lecţii de istorie pentru elevii din localitate, cu subiectul „Adunarea Naţională de la Blaj şi personalităţile liderilor revoluţionari" Avram Iancu, Simion Balint şi Alexandru Papiu-Ilarian.

Duminică, 3 septembrie 2023, la Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh" va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea revoluţionarilor de la 1848 - 1849, ceremonie urmată de o serie de discursuri ale organizatorilor şi de un moment artistic susţinut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupşa.

Clădirea muzeului FOTO Adevărul
Clădirea muzeului FOTO Adevărul

Organizată între 3/15 - 5/17 mai 1848, Adunarea Naţională de la Blaj a adunat laolaltă locuitori ai Ţării Moţilor, inclusiv reprezentanţi ai localităţii Lupşa, participanţi activi la evenimentele politico-militare desfăşurate în perioada 1848 - 1849.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite