Video Venus de la Apulum, una dintre cele mai frumoase sculpturi din Dacia Romană. Cum a fost descoperită statuia celebră VIDEO
0Venus de la Apulum, exponat al Muzeului Național al Unirii, reprezintă una dintre cele mai frumoase sculpturi din Dacia Romană. Stilul elegant de redare a părților anatomice prin păstrarea proporțiilor arată că este vorba despre opera unui artist.
![Statueta este una dintre „vedetele”muzeului din Alba Iulia FOTO Muzeul Unirii](https://cdn.adh.reperio.news/image-9/96dce118-7dda-46b5-8878-4b8d29e04c1c/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Fiind primul nud feminin monumental din arta clasică, Afrodita din Knidos a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante.
„Această statuie a zeiței frumuseții a fost realizată în sec. IV a.Chr. de sculptorul atenian Praxiteles. Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz și teracotă.
Încercând să ne imaginăm tipul iconografic, zeița privea spre stânga, avea brațul stâng ușor ridicat, ținându-și veșmântul pe un vas pentru apă (hydria). Calitatea remarcabilă a execuției statuetei ne îndeamnă spre o încadrare cronologică în sec. I-II p.Chr., sculptura ajungând la Apulum pe parcursul sec. II-III p.Chr., ca piesă de import”, transmite Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Statueta a fost restaurată în cadrul Muzeului din Alba Iulia de către Dan Anghel și Sidonia Olea. Examinarea vizuală a specialiștilor, coroborată cu analiza și cercetarea de laborator, reprezintă un aspect primordial în elaborarea propunerilor corecte de conservare și restaurare.
„Domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural aduce după sine o serie de împliniri în momentul încheierii unui proces tehnic care nu face altceva decât să pună în valoare un bun cultural, indiferent de natura suportului său. Dacă arheologul este cel care are satisfacția descoperirii unor bunuri deosebite și trăiește o emoție în momentul unei cercetări, iar rezultatul muncii se reflectă în cumulul unor campanii arheologice duse la bun sfârșit, restauratorul este cel care încearcă să dea viață la ceea ce arheologul scoate la lumină.
Cu toate că pare poate în multe cazuri ceva simplu, complexitatea procesului tehnic din spatele unui colaj fotografic sau a unui bun expus este acela de ore în șir petrecute fie în laborator, fie pe teren, tocmai pentru a încheia o etapă. Ceea ce aș vrea să amintesc este faptul că într-o instituție muzeală totul se rezumă la o muncă de echipă bine gestionată unde istoricul, arheologul, muzeograful, conservatorul sau restauratorul are o piesă din acel puzzle care în final rezultă a fi un «muzeu»”, spune restauratorul Sidonia Olea.
Descoperită în 2022
Statueta din marmură a zeiței Venus a fost descoperită cu ocazia unei cercetări arheologice preventive, efectuată în anul 2022, în Alba Iulia (str. Brândușei). Locul descoperirii se află la aprox. 1100 metri sud-vest de castrul legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. A fost cercetat un mormânt de înhumație din epoca migrațiilor, datat în a doua jumătate a secolului al V-lea, aparținând unei aristocrate germanice gepide.
Inventarul funerar a fost unul foarte bogat reflectând statutul social al defunctei și importanța acesteia în comunitate. Statueta a fost descoperită în apropierea mormântului, cel mai probabil, fiind recuperată de pe teritoriul orașului roman dintr-un sanctuar sau dintr-o locuință particulară.