Cele mai vechi tipărituri în limba română, evaluate la sute de mii de euro, expuse pentru prima dată împreună FOTO

0
Publicat:

O expoziție unicat este deschisă la muzeul Museikon din Alba. Pentru prima dată în istorie sunt expuse împreună cele mai vechi tipărituri în limba română.

Primele tipărituri din Țările Române, expuse la Alba Iulia FOTO Museikon
Primele tipărituri din Țările Române, expuse la Alba Iulia FOTO Museikon

Expoziția este dedicată începutului tiparului în Țările Române. La a 515-a aniversare a apariției primei cărți în spațiul românesc, Liturghierul tipărit de Macarie la Târgoviște în anul 1508, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia oferă publicului ocazia de a admira un exemplar al acestei cărți.

Întrucât la Târgoviște s-au tipărit, în intervalul 1508-1512, trei titluri: Liturghier, Octoih și Tetraevanghel, prin sprijinul oferit de partenerii proiectului expozițional publicul are ocazia să admire, în premieră, toate cele trei tipărituri de o inestimabilă valoare culturală și materială, rarisimele exemplare păstrate fiind evaluate la sute de mii de euro.

FOTO Museikon
FOTO Museikon

Toate cele trei au fost tipărite sub patronajul domnitorului de călugărul sârb Macarie, o personalitate internațională, întemeietor al tiparului și pe teritoriul Serbiei.

Pentru prima dată au fost aduse împreună aproape toate tipăriturile din aproape toate centrele tipografice de pe teritoriul României. Sigur, acest ”aproape” poate să fie ușor în defavoarea evenimentului, dar dacă ne gândim că sunt pentru prima dată, după 500 de ani, din nou împreună, toate cele 3 cărți tipărite de călugărul Macarie la Târgoviște, la începutul secolului XVI, acele cărți pentru care perioada de cronologizare a artei tipografice în Europa a fost prelungită de la 1500 până la 1512, cred că este un detaliu care poate fi considerat foarte important”, a declarat Ana Dumitran, coordonatoarea Museikon.

FOTO Museikon
FOTO Museikon

În cadrul expoziției mai pot fi admirate cărți cu valoare de unicat, cum este cazul Liturghierului tipărit de diaconul Coresi la Brașov în 1570, sau rarități precum: Tetraevanghelul slavo-român (Sibiu, 1551-1553), Octoihul mic (Alba Iulia, 1578), Tetraevanghel (București, 1575-1576), Johannes Honterus, Compendium Iuris Civilis in usum Civitatum ac Sedium Saxonicarum (Brașov, 1544), Antonio Bonfini, Historia inclyti Matthiae Hunnyadis (Cluj, 1565).

Lucrările expuse au fost tipărite în atelierele tipografice de la Târgoviște, Sibiu, Brașov, Cluj, Alba Iulia, Sebeș, Oradea și București, de meșteri renumiți, precum Macarie, Coresi, Lorinț, Raphael Hoffhalter și Gáspár Heltai.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite