Muniție de tip NATO pentru Armata României. Uzina Mecanică Cugir își modernizează o linie de producție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina Mecanică Cugir, din județul Alba, a demarat proiectul de modernizare a capacităților pentru creșterea și diversificarea producției de muniție de timp NATO.

UM Cugir va produce muniție pentru arme NATO FOTO MApN
UM Cugir va produce muniție pentru arme NATO FOTO MApN

O licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost lansată în SEAP, luni, de către compania de stat din orașul Cugir, Alba.

„Realizarea obiectivului de investiții propus este necesară pentru obținerea unei documentații tehnico - economice, faza Studiu de Fezabilitate, prin care beneficiarul dorește să avizeze obiectivul «Modernizare în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției tip NATO calibru 5,56 x 45 mm și calibru 12,7 x 99 mm» în Consiliul Tehnico - Economic al SC UM Cugir SA, în vederea implementării”, se precizează în caietul de sarcini.

Valoarea estimată a achiziției este de 650.000 de lei. Investiția a fost avizată prin ordin al ministrului Economiei și va fi realizată într-o hală a companiei prevăzută cu toate utilitățile. Potrivit documentului citat, scopul proiectului este furnizarea de muniție de calibru NATO către Forțele Sistemului Național de Apărare, precum și satisfacerea competitivității pe piața externă.

Recent, ministrul Economiei, Florin Spătaru, declara că România va crește capacitatea de producție a muniției de trei-patru ori, țara noastră urmând să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene.

Soluții pentru creșterea producției de muniție 

„Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăm în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a declarat Florin Spătaru.

Liderii europeni și șeful NATO au transmis faptul că statele membre trebuie să găsească soluții pentru creșterea producției de muniție și alte echipamente militare, mai ales în contexul agresiunii Rusiei în Ucraina.

Ministrul a mai precizat că planurile sunt de creștere a capacității de producție a muniției „de 3-4 ori”, „poate chiar cinci ori”.

Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut – din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate – dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune”, a precizat Spătaru.

Acesta a mai spus că toate companiile Romarm au bugete substanțiale în retehnologizare, iar următoarea etapă este securizarea producției de pulberi. Pentru a susține creșterea producției de muniție, se va angaja și personal suplimentar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite