Satul retrocedat pe baza unor acte false. Inculpații primesc ajutor în justiție. Cât de mare este prejudiciul

0
Publicat:

Curtea de Apel Alba Iulia a schimbat înacadrarea juridică în mega-dosarul de abuz în serviciu, cu prejudiciu de peste 28 de milioane de euro, privind retrocedarea satului Nadăș, din județul Arad.

Satul Nadăș a fost retrocedat în 2007 pe baza unor documente considerate false FOTO Facebook/ Nadăș
Satul Nadăș a fost retrocedat în 2007 pe baza unor documente considerate false FOTO Facebook/ Nadăș

Dosarul a fost strămutat la instanța din Alba Iulia, de la Curtea de Apel Timișoara, în octombrie 2022. DNA a dispus trimiterea în judecată a unui fost notar (Adrian Vlai), precum și a trei membrii ai aceleiași familii (Mihai Colțeu, Viorica Colțeu și Mihaela Colțeu), care au beneficiat de pe urma rerocedării ilegale a localității, precum și a Ocolului Silvic Privat Nadăș.

În 10 februarie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus schim,barea încadrării juridice din forma continuată a infracțiunilor (opt acte materiale) în cea simplă. Teoretic, această schimbare de încadrare juridică este în favoarea inculpaților. Notarul este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar cei trei membri ai familiei Colțeu de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În cazul ocolului silvic privat, infracțiunea reținută de procurori este cea de tăinuire.

Terenurile retrocedate familiei Colţeu, care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş, au fost restituite în baza unor documente purtând semnături false, potrivit unor expertize grafologice făcute la cererea procurorilor DNA.

Judecătoria Balș a desființat sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită în anul 2006 de către Judecătoria Ineu, însă, în 2019, Tribunalul Olt a întors această decizie. Judecătoarea din Ineu care a decis retrocedarea satului a fost condamnată la închisoare pentru corupție, însă a fost eliberată după doar trei luni.

Protest al locuitorilor din Nadăș FOTO Fscebook/ Nadăș
Protest al locuitorilor din Nadăș FOTO Fscebook/ Nadăș

„Inculpatul Vlai Adrian, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. În perioada 2006 – 2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori: – reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad, – restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților a fost evaluat de procurori la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanțelor Publice și primăria Tăuț (jud Arad) s-au constituit părți civile în cauză.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite