Fabrici din state ex-comuniste produc arme pentru Ucraina

0
Publicat:

Armata ucraineană a depins de mult timp de armele de producție sovietică. Acum, Ucraina și statele occidentale se străduiesc să facă rost de muniție pentru armele cu care ucrainenii resping asaltul Rusiei, relatează The New York Times.

Soldați ucraineni într-un exercițiu în apropiere de Harkov FOTO Profimedia
Soldați ucraineni într-un exercițiu în apropiere de Harkov FOTO Profimedia

Soluțiile vin uneori din partea unora dintre cele mai izolate zone din Europa de Est, precum orășelele bulgărești Kosteneț și Sopot. Reprezentanți ai ambasadei americane din Bulgaria au luat parte la o ceremonie de deschidere a unei noi linii de producție în Kosteneț.

„Este un lucru foarte important pentru oraș”, a spus primarul adjunct, Margarita Minceva. „Nu există nici măcar o familie în oraș ai cărei membri nu au lucrat la uzină”. Și pentru Sopot, aflat la 80 de kilometri de Kosteneț, invazia rusă a reprezentat o oportunitate. Aici se găsește VMZ, o companie de arme pentru care lucrează majoritatea forței de lucru din localitate. Bulgaria nu este nici pe departe singura țară care contribuie pe ascuns la efortul de război al Ucrainei.

Luxemburg furnizează Kievului arme produse în Cehia. Intermediari finanțați de SUA colindă fabricile din Bosnia și Herțegovina, Serbia și România în căutare de armament.  Marea Britanie a pus bazele unui grup de lucru secret pentru înarmarea Ucrainei, potrivit unui document obținut de NYT și a unor oficiali care cunosc situația. Importanța acestor surse este tot mai mare pe măsură ce Ucraina consumă muniție cu o viteză nesustenabilă.

După declanșarea invaziei, anul trecut, Ucraina și aliații ei au început să cumpere armament sovietic de oriunde îl găseau. Companiile ucrainene de stat le cereau intermediarilor din America și din alte părți să le procure tancuri, elicoptere, avioane și mortare, potrivit unui document obținut de The Times.

Atât Marea Britanie, cât și SUA au finanțat înțelegeri cu alte țări și intermediari în cazurile în care țările producătoare nu doreau să fie asociate public cu eforturile de susținere a armatei ucrainene.

În luna iunie a anului trecut, Marea Britanie a ajuns la o înțelegere cu Pakistan pentru achiziționarea a 40.000 de obuze de artilerie și rachete fabricate în această țară.

Potrivit acordului, Regatul Unit urma să plătească un intermediar din România pentru achiziționarea armelor pakistaneze. În documentele oficiale ale tranzacții nu se făcea nicio mențiune despre Ucraina.

Înțelegerea a picat când furnizorul pakistanez nu a reușit să livreze muniția, a dezvăluit Marius Roșu, șeful departamentului de exporturi al Romtehnica.

Roșu a spus că firma sa nu trimite arme în Ucraina, dar că unii clienți s-ar putea să cumpere arme de la Romtehnica și să le trimită apoi în Ucraina. „Asta nu este problema noastră.” „Având în vedere că războiul din Ucraina continuă, unde să credem că vor fi exportate obuzele?” a spus Liuba, o vânzătoare de la un magazin din Kosteneț.

Nu trebuie să fii om de știință „să îți dai seama că producția noastră se duce în Ucraina”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite