Mitropolitul Clujului: „M-a mirat graba Arhiepiscopului de Alba Iulia de a trece la Mitropolia Ardealului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia Mitropolitului Clujului vine în contextul posibilei reveniri a Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu. Andrei Andreicuţ s-a arătat mirat de graba cu care ÎPS Irineu a propus „dezlipirea“ de scaunul mitropolitan de la Cluj.

Primele semnale ale mutării Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia în subordinea Mitropoliei Ardealului de la Sibiu au apărut imediat după moartea mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania.

Acum, propunerea de rearondare a Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului este prezentată de ierarhi ca soluţie pentru reechilibrarea teritorială a celor două Mitropoliii, de la Cluj, păstorită de Andrei Andreicuţ, şi de la Sibiu, condusă de Laurenţiu Streza.

Mă aşteptam la ea, pentru că de mai multă vreme era dorinţa de a reechilibra suprafaţa celor două Mitropoliii. Dacă ne uităm pe hartă şi nu suntem implicaţi emoţional, vom vedea că Mitropolia noastră, a Clujului, este foarte mare, iar Mitropolia Sibiului este mai mică. Dorinţa Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu, din punctul dânsului de vedere, este oarecum obiectivă şi legitimă“, a declarat Mitropolitul Clujului pentru ziuadecluj.ro

Mitropolitul Clujului nu îşi ascunde, însă, mirarea când vine vorba de succesorul său în scaunul arhiepiscopal de la Alba Iulia, ÎPS Irineu.

„Sigur că, în ceea ce-l priveşte pe Înalt Prea Sfinţitul Irineu, graba lui , sigur,  m-a mirat . Dânsul a plecat de aici de la Cluj, ar trebui să fie legat sufleteşte de Cluj, nu mai comentez“, a spus Mitropolitul Clujului, cel care a gestionat timp de două decenii problemele Bisericii din Alba. 

ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia

image

Decizia, în mâinile Sinodului BOR

Propunerea de revenire a Arhiepiscopiei la Mitropolia Ardealului s-a făcut în decembrie 2011, de membrii Sinoadelor de la Cluj şi Sibiu şi a fost îmbrăţişată  şi de  membrii Adunării Eparhiale de la Alba Iulia, în 21 ianuarie 2012. Cel mai probabil, votul membrilor Sfântului Sinod al BOR în privinţa mutării Arhiepiscopiei de Alba Iulia, planificat pentru 16 februarie, nu va fi o simplă formalitate.

Cel puţin interesant este că noul Arhiepiscop al Albei Iulia, ÎPS Irineu Pop, cel care a iniţiat mişcarea, a fost mulţi ani vicarul lui Bartolomeu Anania, ierahul care a înfiinţat şi păstorit Mitropolia Clujului. Arhiepiscopia din Alba Iulia, care cuprinde două judeţe importante ,  Alba şi Mureş , ar întări considerabil Mitropolia Ardealului, condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel.

Înfiinţarea, în 2006, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la insistenţele defunnctului Bartolomeu Anania, a slăbit considerabil Mitropolia Ardealului. A rămas doar cu patru judeţe: Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, unde românii ortodocşi sunt foarte puţini.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite