Misterul sacilor cu cărți de identitate expirate și alte documente din subsolul sediului Poliției Locale Alba Iulia

0
Publicat:

Mai mulți saci cu documente de identitate expirate și alte acte care ar fi trebuit distruse de mult au fost descoperiți în subsolul sediului Poliției Locale din municipiul Alba Iulia.

Documentele expirate erau puse în saci FOTO ziarulunirea.ro
Documentele expirate erau puse în saci FOTO ziarulunirea.ro

Conducerea Poliției Locale nu știa despre prezența documentelor la subsol, care au fost găsite în timpul unor activități de ingienizare. Cel mai probabil, documentele provin de la Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Alba Iulia, care le-a trimis la Poliția Locală pentru a fi distruse.

În cursul unor lucrări de igienizare, efectuate de curând, au fost descoperiți patru saci cu documente de identitate. Documentele, de care aveau cunoștință foștii șefi ai poliției locale din anii 2019-2020, sunt expirate de circa 5-6 ani de zile și urmau să fie incinerate. Nu a existat nici un pericol să fie folosite în alte scopuri și nimeni nu este prejudiciat. Cu această ocazie, deoarece șeful actual al Poliției Locale nu avea cunoștință că erau depozitați acești saci, s-a întocmit o notă de constatare, proceste verbale și în momentul în care incineratorul va fi funcțional, documentele vor fi incinerate”, a declarat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Emil Popescu.

FOTO ziarulunirea.ro
FOTO ziarulunirea.ro

În prezent, sacii se află în siguranță în camera de corpuri delicte a Poliției Locale, documentele urmând a fi distruse.

Legislația nu prevede dispoziții clare privind distrugerea prin incinerare a documentelor de identitate expirate.

Potrivit legii, „cărțile de identitate simple și cărțile de identitate provizorii se anulează prin tăierea colțului astfel încât să fie cuprins numărul documentului, iar cărțile electronice de identitate și prin deteriorarea suportului de stocare”.

Actul normativ mai prevede că, buletinele de identitate se anulează prin decuparea colțului uneia dintre cele două coperte care să cuprindă seria și numărul documentului, iar „colțurile actelor de identitate se distrug prin proceduri care să facă imposibilă distingerea oricărei categorii de date de pe acestea”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite