Mafia lemnului. 13 persoane și două firme, trimise în judecată pentru furtul a sute de arbori din fondul forestier

0
Publicat:

Un număr de 15 persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru infracțiuni din domeniul silvic.

Inculpații sunt acuzați de furtul a aproape 2.000 de metri cub de lemn FOTO Adevărul
Inculpații sunt acuzați de furtul a aproape 2.000 de metri cub de lemn FOTO Adevărul

Dosarul are o vechime de trei ani, în 12 mai 2020 fiind efectuate 16 percheziții în județele Alba, Vâlcea, Sibiu și Gorj. Șase persoane au fost reținute la momentul respectiv pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

În final, au fost trimise în judecată 13 persoane fizice și două persoane juridice, respectiv societățile Ema Silva SRL din Petrești (Alba) și Busmaricarp SRL din Mușetești (Gorj). Pe lista inculpaților persoane fizice se află și proprietarul firmei din Alba, afaceristul Emil Nistor. Acesta este judecat, într-un alt dosar, pentru dare de mită, după ce a dat bani unui angajat de la Drumurile Naționale în scopul deszăpezirii unui tronson din Transalpina astfel încât să poată exploata un lor de pădure.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Alba la momentul derulării perchezițiilor, inculpații sunt acuzați că, în perioada 2018 – 2020, ar fi sustras din fondul forestier naţional peste 1.900 de metri cubi de material lemnos. La momentul respectiv, poliţiştii au ridicat documente contabile şi au aplicat sechestru pe patru terenuri şi un autoturism de lux.

Prejudiciu de peste 500.000 de lei

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 - 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional.

Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate”, a transmis IPJ Alba.

În continuare se susține că, materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăţi comerciale și persoane fizice. Prejudiciul estimat era de 571.061 lei. În dosar sunt 17 părți civile și vătămate, printre care Ministerul Mediului, Ocolul Silvic Voineasa, Ocolul Silvic Valea Frumoasei, Primăria Săliște și mai multe persoane fizice.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia joi, 2 martie 2023.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite