Kronospan Sebeş a primit autorizaţia integrată de mediu. APM Alba a eliberat documentul valabil până în anul 2027

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat, în 9 ianuarie 2017, autorizaţia integrată de mediu pentru compania Kronospan SA Sebeş. Documentul are valabilitate timp de 10 ani, până în 2027. Procedura de emitere a autorizaţiei a fost contestată de o parte a populaţiei din Sebeş, care acuză fabrica Kronospan de poluarea mediului cu susbstanţe cancerigene.

Autorizaţia integrată de mediul a fost publicată pe site-ul APM Alba şi se referă la următoarele activităţi care se vor desfăşura pe platforma industrială Kronospan Sebeş: 

- producerea de panouri din aşchii din lemn, plăci aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de producţie mai mare de 600 mc/zi

- producerea compuşilor organici cum sunt: hidrocarburile cu conţinut de oxigen, alcoolii, aldehidele, cetonele, acizii carboxilici, esterii şi amestecurile de esteri, acetaşii, eterii, peroxizii şi răşinile epoxidice;

- arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală egală sau mai mare de 50 MW.

”Noi am răspuns tuturor observaţiilor publicului. APM Alba a impus nişte limite la emisiile de poluanţi, mult mai jos decât prevăd BAT-urile. Ne-am impus punctul de vedere, iar operatorul a acceptat. Din punctul meu de vedere acesta este cel mai mare câştig. Nu ne-am abătut niciun milimetru, nici în stânga, nici în dreapta, de la legislaţia de mediu, de la ceea ce ne impune legea”, a spus Mărioara Popescu, directorul APM Alba, citată de ziarulunirea.ro.

Eliberarea autorizaţiei integrate de mediu este contestată de o parte a populaţiei din Sebeş, care susţine că societatea poluează grav atmosfera din zona oraşului. Este invocată, în special, formaldehida produsă pe platforma industrială şi care este folosită la producţia panourilor şi plăcilor din lemn.

”Solicităm suspendarea procedurii de emitere a Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Kronospan SA Sebeş, deoarece încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanţilor emişi dar şi cele privind impactul asupra sănătăţii populaţiei. Poluarea resimţită zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritaţii ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecţiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil.

Aceste aspecte au fost recunoscute şi de medicii de familie care au confirmat că frecvenţa bolilor respiratorii la copii s-au înmulţit, inclusiv incidenţa de astm bronşic şi este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătăţii Populaţiei, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenţei cazurilor de leucemie în Sebeş comparativ cu alte oraşe şi un trend crescător al frecvenţei malformaţiilor sistemului nervos şi sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate şi clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanţă mutagenă”, a fost mesajul campaniei iniţiate de Asociaţia “Prima natura” cu ocazia dezbaterii publice desfăşurată la Sebeş în luna octombrie 2016.

În 2015 şi 2016, la Sebeş, au avut loc mai multe manifestări de protest împotriva a ceea ce organizatorii au numit ”poluarea mediului înconjurător cu substanţe cancerigene”. În replică, compania cu sediul central în Elveţia a acţionat în judecată organizatorii protestelor şi au cerut daune de sute de mii de lei.

   

image

Pe aceeaşi temă:

Kronospan Sebeş a obţinut în justiţie mărirea producţiei de formaldehidă cu 10.000 de tone. APM Alba a emis autorizaţia de mediu

Contestaţii pentru autorizaţia integrată de mediu de la Kronospan Sebeş. Ministerul Mediului suspenda procedura

 

Kronospan cheamă la ”conciliere directă” organizatorii protestelor împotriva poluării industriale

 

Primăria Sebeş susţine că a respectat legea atunci când a avizat fabrica de formaldehidă de pe platforma Kronospan

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite