Kronospan cheamă la ”conciliere directă” organizatorii protestelor împotriva poluării industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţi la protestul din 11 ianuarie 2015
Participanţi la protestul din 11 ianuarie 2015

Duminică, 18 ianuarie 2015, la Sebeş este programat al doilea marş de protest faţă de poluarea oraşului. Reprezentanţi ai companiei Kronospan au trimis pe adresa Asociaţiei PrimaNatura, unul dintre organizatorii protestelor, o invitaţie la conciliere directă, care este programată în data de 26 ianuarie, ora 12:00, la sediul societăţii.

Campania ”Opriţi poluarea în Sebeş!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an. La primul protest organizat în 11 ianuarie au participat peste 2.000 de persoane care au solicitat oprirea lucrărilor la fabrica de formaldehidă şi chiar închiderea companiei.

”Cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului. Ţinând cont de faptul că autorităţile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică”, au precizat organizatorii, pe pagina evenimentului de pe reţeaua de socializare Facebook. 

În acelaşi timp, tot pe Facebook, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia PrimaNatura au făcut publică invitaţia la conciliere directă, transmisă de către Kronospan. Astfel, în data de 26 ianuarie, ora 12:00, sunt invitaţi la sediul societăţii pentru soluţionarea amiabilă a diferendului. ”În data de 8 ianuarie, pe adresa asociaţiei PrimaNatura s-a primit o invitaţie la conciliere directă, invitaţie adresată ca urmare a unor postări şi comentarii online în cadrul grupului organizat şi administrat pe reţeaua de socializare Facebook sub denumirea Sebeş fără formaldehidă, a comunicatului de presă şi a unor comentarii şi articole cu caracter defăimător de natură să aducă atingere gravă imaginii societăţii prin crearea unui dublu prejudiciu: de imagine şi patrimonial. Prin urmare, la data de 26 ianuarie 2015, ora 12:00, suntem invitaţi la sediul societăţii din Sebeş. Fiind vorba de grupul Sebeş fără formaldehidă, invitaţia poate fi considerată ca adresată tuturor membrilor care vor să participe”, se precizează mesajul lăsat pe reţeaua de socializare. Compania Kronospan Sebeş respinge acuzaţiile privind poluarea industrială şi susţine că investiţia în noua fabrică de formaldehidă respectă legislaţia în vigoare.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Alba,  Gheorghe Feneşer s-a întâlnit în 13 ianuarie cu directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Mihaela Mih Dehelean, comisarul –şef al Gărzii Judeţene de Mediu Alba,  Dănuţ Hălălai şi cu Horea Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, se arată într-un comunicat remis presei de către Prefectura Alba. Prefectul a solicitat informaţii privind situaţia reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului a instalaţiilor de pe platforma industrială a Kronospan Sebeş.

„În cadrul discuţiilor purtate cu cei trei manageri am solicitat să fiu informat cu privire la aparatura utilă măsurării şi monitorizării formaldehidei. Am dorit să ştiu  ce instalaţii de monitorizare sunt necesare, dacă există în ţară, cine le deţine sau de unde se pot achiziţiona. Intenţia mea este de a monitoriza situaţia de urgenţă şi de a înştiinţa populaţia şi opinia publică în legătură cu nivelul emisiilor de formaldehidă din atmosferă. Este imperios necesar ca informaţii de acest gen, pe care le deţin autorităţile statului în astfel de situaţii sa fie aduse la cunoştiinţa populaţiei într-un climat de transparenţă totala, pentru ca aceasta să fie informată corespunzător şi a nu se îngrijora în mod inutil. Totodată am convingerea ca instituţiile statului, in momentul un care ar avea potenţiale informaţii, ar fi primele care ar lua poziţia necesară, ar informa opinia publică şi ar întreprinde măsurile care se impun”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Primăria Sebeş susţine că a respectat legea atunci când a avizat fabrica de formaldehidă de pe platforma Kronospan

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Marş de protest la Sebeş împotriva poluării şi construirii unei instalaţii de formaldehidă pe platforma Kronospan

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare”

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri