Ionela Danciu, mama tripletelor din Aiud, a învins Statul Român şi cancerul dar vrea să emigreze în Canada: „Nimeni nu ne oferă nicio şansă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionela Danciu Brişcaru, mama tripletelor din Aiud care a schimbat legea privind acordarea indemnizaţiilor de creştere pentru copii, vrea să emigreze din România. Femeia în vârstă de 35 de ani susţine că nu s-a întâmplat nimic nou în ţară, în ultima vreme, motiv pentru care şi-a făcut programare pentru interviu la Ambasada Canadei, în 22 aprilie 2013.

Un motiv important care a determinat-o să recurgă la acest gest este lipsa locurilor de muncă. „Am depus CV-uri peste tot în Aiud, Alba Iulia, Sebeş, începând cu luna iulie 2012 când am scăpat de cancer, dar nimic. Ce mai pot să fac mai mult de atât?. Am terminat o facultate cu nota 10, am făcut master şi nu reuşesc să găsesc un loc de muncă. Iar ca mine sunt milioane de tineri din România”, a declarat Ionela Danciu. 

Mama tripletelor Andrada, Alesia şi Luana, acum în vârstă de 6 ani, este absolventă de ştiinţe economice. În ultimii ani, pe lângă lupta în justiţie cu Statul Român, a mai dat o bătălie cu propria viaţă. Ionela a suferit de cancer tiroidian, de care s-a vindecat anul trecut. 

„Nu îmi doresc decât un loc de muncă decent”

„Nimeni nu ne oferă nicio şansă. Suntem foarte mulţi tineri fără şanse. Sunt supărată că nu s-a întâmplat nimic. Nu îmi doresc decât un loc de muncă decent. Aş vrea să se întâmple ceva pentru fiecare dintre noi. Să fie un loc de muncă pentru fiecare”, a completat Ionela Danciu. După „înfrângerea“ statului în procesul prin care a obţinut indemnizaţie de creştere pentru fiecare copil rezultat din sarcinile multiple, Ionela Danciu s-a implicat activ şi în protestele anti-guvernamentale din primele luni ale anului 2012. A protestat de multe ori singură, la Aiud, păzită de jandarmi şi poliţişti. 

Mama tripletelor este supărată, dar nu se simte dezamăgită. „Nu sunt dezamăgită pentru că am

 trăit la fel şi înainte. Nu am căzut de niciunde. Asta este starea mea de la revoluţie încoace“, a afirmat Ionela Danciu. 

Familia formată din cinci persoane este nevoită să se descurce cu un singur salariu, la care se adaugă alocaţiile celor trei fete. Toate acestea au determinat-o să se programeze pentru un interviu la Ambasada Canadei, în 22 aprilie 2013. Pentru a putea fi acceptată la interviu, trebuie să obţină contravaloarea a 700 de dolari canadieni. „Este foarte greu să ne gândim la emigrare. Pentru copii am face lucrul acesta, dar este greu să ne despărţim de bunici şi părinţi”, a mai spus Ionela.

Lege pentru toate mamele cu sarcini multiple

Mama tripletelor din Aiud a ajuns să fie cunoscută în România prin faptul că a reuşit să îndrepte o lege nedreaptă, după ce bătut ani de zile calea instanţelor şi a iniţiat mai multe proteste în faţa instituţiilor statului cu putere de decizie. Andrada, Alesia si Luna aveau doar o lună, când mama lor a dat în judecată Direcţia de Muncă Alba, instituţie transformată ulterior în Agenţia de Prestaţii Sociale. A cerut indemnizaţia de creştere pentru fiecare dintre fetele sale, nu doar pentru una, aşa cum prevedea legea la momentul respectiv.

Ionela Danciu a câştigat în 2009 procesul cu Statul Român în ceea ce priveşte acordarea indemnizaţiei suplimentare pentru fiecare copil născut. Soţii Danciu nu s-au oprit aici şi au cerut în instanţă să primească retroactiv banii ce li se cuvin de la naşterea fetelor, până la intrarea în vigoare a noii legi. Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia au dat câştig de cauză familiei din Aiud. 

Pentru perioada 4 decembrie 2006 - 15 iunie 2009, statul le-a acordat în data de 9 iulie 2010 suma de 36.500 lei. Recunoaşterea la nivel naţional a fost inevitabilă. A devenit cetăţean de onoare în Aiud şi a fost premiată de Raed Arafat, fondatorul Smurd. În fiecare an, în 6 decembrie organizează Ziua Multipleţilor la Aiud, eveniment la care participă familii cu gemeni şi tripleţi din toată ţara.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri