Ionela Danciu din Aiud organizeză noi proteste pentru indemnizaţia de creştere: „Şi al doilea copil are nevoie de hrană şi îmbrăcăminte, nu numai primul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Danciu, o mamă eroină
Ionela Danciu, o mamă eroină

Ionela Danciu, mămica a trei fetiţe care a reuşit să schimbe legislaţia şi să obţină indemnizaţie pentru fiecare dintre tripletele sale, organizează începând de marţea viitoare (14 iunie) proteste pentru părinţii care deşi au cotizat la stat şi au doi copii, iar ultimul este născut înainte ca primul să aibă doi ani, nu primesc indemnizaţie de creştere decât pentru cel dintâi.

Prin actuala lege privind concediul de creştere a copilului şi indemnizaţia de maternitate, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2011, părinţii care au doi copii născuţi la un interval mai mic de doi ani primesc indemnizaţia de creştere a copilului doar pentru primul. Al doilea copil primeşte alocaţia de 200 de lei până la vârsta de doi ani, iar părinţii primesc indemnizaţia pentru creşterea lui doar după ce primul născut a împlinit doi ani.

„Mi-a solicitat ajutorul o mămică care are primul născut la vârsta de 1 an şi două luni. De o lună l-a născut pe al doilea. Pentru că i se suprapune perioada copilăriei şi a indemnizaţiei, al doilea copil trebuie să aştepte să crească primul. Ei nu cresc împreună, ci trebuie să crească unul după altul, conform legii proaste. Mă gândeam că dacă i-aş da în judecată ar fi foarte mult timp pierdut, aşa că trebuie să protestăm ca să modificăm legea“
, a declarat pentru adevarul.ro Ionela Danciu, care a avut curaj să ceară statului indemnizaţie pentru fiecare dintre cele trei fetiţe ale sale.

Ionela Danciu, de profesie economist, a obţinut autorizaţie şi va protesta în fiecare zi, începând de marţi (14 iunie), împreună cu mai multe mămici, în faţa Spitalului Municipal din Aiud, judeţul Alba.

„Dacă gemenii şi multipleţii primesc indemnizaţie că sunt născuţi la câteva minute, şi aceşti copii care se nasc în perioada de doi ani să primească bani chiar dacă s-au născut la interval de un an şi două luni. Avem autorizaţie şi vom protesta între orele 17 -18 în faţa Spitalului Municipal din Aiud, judeţul Alba. Dacă insistăm un pic, în fiecare zi să dezbatem acest subiect, eu zic că totuşi vom reuşi pentru că, aşa cum multipleţii au fost recunoscuţi constituţional şi primesc indemnizaţia, şi aceşti copii trebuie să primească. Ne referim aici la mămicile care au plătit contribuiţia şi în urma ei primesc indemnizaţie“, mai spune Ionela Danciu, în vârstă de 33 de ani.

Mama celor trei fetiţe afirmă că protestează pentru că vrea să dea "un pic de curaj" părinţilor aflaţi într-o astfel de situaţie.

„Mulţi părinţi în situaţia asta nici nu au depus cerere pentru că li s-a spus că nu li se va da a doua indemnizaţie.  Mă zbat şi pentru un singur copil care să fie în ţara asta. El are dreptul constituţional ca să fie respectat cu sumă individuală. Nu trebuie să aştepte să îi crească fratele. Trebuie să crească şi el. Şi el trebuie hrănit şi îmbrăcat. Nu suntem nişte inconştiente care ne apucăm să facem copii pentru că ne plângem că situaţia demografică a ţării este varză. Sunt mămici care mai fac copii“, adaugă ea.

Ionela Danciu susţine că, la fel cum s-a întâmplat şi la celelalte mitinguri pe care le-a organizat pentru multipleţi, nu mizează pe multe persoane, însă "trebuie încercat". "Dacă e să stau în stradă pentru un singur copil, o fac. Nu pot să le ajut altfel. Bani nu am să le ajut cu avocaţi şi vor avea neşansa să depună petiţii care nu vor avea niciun fel de soluţionare. Nu se reuşeşte cu petiţia şi nici cu adresa către conducătorul iubit. Se reuşeşte în stradă", mai spune mama care va protesta de marţi până vineri, între orele 17.00 - 18.00, în faţa spitalului din Aiud.

După un lung şir de procese, Ionela Danciu a reuşit în 2010 să obţină suma retroactivă pentru întreţinerea celor trei fetiţe. Totodată, demersul Ionelei a condus şi la intrarea în vigoare, la 10 iunie 2009, a legii prin care părinţii primesc indemnizaţie pentru fiecare copil provenit dintr-o sarcină gemelară.Vezi aici mai multe detalii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite