Urs jucăuș, cuprins de ațipeală, într-o pădure din Apuseni. „După o masă copioasă merge un somn de voie”
0Urșii sunt activi și în această perioadă rece a anului, în condițiile în care zăpada s-a lăsat așteptată. În Munții Apuseni, un strat de zăpadă s-a depus abia în ultimele două zile.
Reprezentanții Parcului Natural Apuseni (PNA) au publicat fotografii recente cu un urs jucăuș, care se pregătea de somn. „După o masă copioasă ar merge un somn de voie”, remarcă cei de la administrația PNA.
Ursul brun (Ursus arctos) este un animal deosebit de puternic, aparţinând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălţime la greabăn de până spre 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate.
Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul şi puful.
Greutatea poate varia în funcţie de starea de sănătate, de sex, vârstă şi sezon (toamna aceştia au o greutate mai mare, înainte de a intra în hibernare decât primavara, la ieşirea din bârlog).
Femelele sunt în general mai mici decât masculii, au picioare puternice, gât scurt, bot trunchiat, blana cu păr scurt, iar simţul mirosului - mult mai puternic decât văzul. Culoarea blănii lui variază după timp şi vârstă, de la cafeniu, cafeniu-gălbui, cafeniu-roşcat, până aproape de negru.
Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes naţional, întinsă pe teritoriile administrative ale judeţelor Alba, Cluj şi Bihor, în partea central-estică a Munţilor Apuseni. Cu o suprafaţă de 75.784 hectare, adăposteşte mai multe specii de animale, păsări, peşti şi reptile.
Iată câteva recomandări transmise turiștilor: informați-vă din surse oficiale cu privire la regulile ce trebuie respectate într-o arie protejată; nu vă abateți de la traseele turistice semnalizate; folosiți doar drumurile deschise circulației publice; camparea și aprinderea focului se face doar în locurile permise; lăsați doar pașii în urma voastră - fără deșeuri.