Doi urși au plecat la plimbare prin pădure. Iarna blândă le-a schimbat comportamentul VIDEO

0
Publicat:

Imagini inedite cu doi urși într-o pădure au fost făcute publice de administrația Parcului Natural Apuseni. Lipsa zăpezii și temperaturile ridicate au schimbat și comportamentul acestor animale.

Urs din Apuseni surprins „la plimbare” prin pădure FOTO captură video
Urs din Apuseni surprins „la plimbare” prin pădure FOTO captură video

În loc să hiberneze, urșii din Munții Apuseni au ieșit din bârlog și caută hrană. În imaginile publicate se observă doi urși care trec prin fața unei camere amplasată într-o pădure din această zonă a României.

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes naţional, întinsă pe teritoriile administrative ale judeţelor Alba, Cluj şi Bihor, în partea central-estică a Munţilor Apuseni. Cu o suprafaţă de 75.784 hectare, adăposteşte mai multe specii de animale, păsări, peşti şi reptile.

Ursul brun (Ursus arctos) este un animal deosebit de puternic, aparţinând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălţime la greabăn de până spre 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate. Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul şi puful.

Greutatea poate varia în funcţie de starea de sănătate, de sex, vârstă şi sezon (toamna aceştia au o greutate mai mare, înainte de a intra în hibernare decât primavara, la ieşirea din bârlog).

Femelele sunt în general mai mici decât masculii, au picioare puternice, gât scurt, bot trunchiat, blana cu păr scurt, iar simţul mirosului - mult mai puternic decât văzul. Culoarea blănii lui variază după timp şi vârstă, de la cafeniu, cafeniu-gălbui, cafeniu-roşcat, până aproape de negru.

Pe teritoriul României, ursul se găseşte de-a lungul întregului lanţ carpatic, prin păduri mari şi dese, cu stânci şi arbori căzuţi. În multe ţări din Europa, ursul brun a dispărut, din cauza vânarii lui în mod abuziv pentru trofee şi carne. În România există, după Rusia, cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa.

„Ursul locuieşte în păduri de conifere şi foioase, având activitate preponderent diurnă. La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrăneşte mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merişoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine, viespi etc”, au precizat reprezentanţii Parcului pe o reţea de socializare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite