Imagini de poveste din Apuseni. O căprioară cu doi iezi și un cerb maiestuos, la scăldătoare VIDEO

0
Publicat:

Imagini de poveste într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, unde o cameră de monitorizare a faunei a surprins o căprioară grijulie cu cei doi iezi ai săi. Anterior, a fost surprins în același loc un cerb.

Căprioara și doi iezi la adăpătoarea și scăldătoarea din pădure FOTO Parcul Natural Apuseni
Căprioara și doi iezi la adăpătoarea și scăldătoarea din pădure FOTO Parcul Natural Apuseni

Potrivit specialiștilor din cadrul Romsilva, căprioarele au unul până la trei iezi, iar aceștia sunt complet neajutoraţi în primele câteva zile. Ei depind în totalitate de mama lor în primele săptămâni de viață, când stau ascunși, dar apoi de dezvoltă rapid, dublându-și greutatea după câteva săptămâni.

Căprioara este un mamifer din familia Cervidae cu o lungime în jur de un metru și o înălțime de până la 80 de centimetri. Are picioare lungi și subțiri, gâtul ușor alungit, iar culoarea blănii variază în funcție de anotimp. Se hrănește cu muguri, ghindă, jir și rugi de mure.

Cerbul este animal erbivor adaptat zonelor montane, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie. Este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri. Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie.

Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos. Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva , are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de prestigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN. (Sursa video: Facebook/ Romsilva - Parcul Natural Apuseni)

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite