Depopularea României rurale. Așezări cu zero locuitori, cu zecile într-un județ din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depopularea accentuată din ultimii 10 ani este demonstrată de rezultatele recensământului populației și locuințelor derulat în 2022. În Alba, 16 localități nu au niciun locuitor.

Locuință abandonată dintr-un sat „fantomă” din Alba FOTO Adevărul
Locuință abandonată dintr-un sat „fantomă” din Alba FOTO Adevărul

Este vorba, în principal, de cătune din Munții de Apuseni, dar și sate din zona de podiș, unde accesul auto era dificil pentru locuitori. Oamenii s-au mutat la orașe sau, pur și simplu, cei care au rămas au decedat în decursul anilor.

Astfel, 9 localități care în 2011 aveau între 2 și 10 locuitori acum sunt depopulate complet, devenind sate „fantomă”. În total, 16 sate nu mai au în 2023 niciun locuitor.

Dacă în urmă cu 12 ani nu aveau niciun locuitor satele Ibru (comuna Blandiana), Cicard (Lopdea Nouă), Geamăna (Lupșa), Medrești (Sohodol), Doptău (Șona), Carpenii de Sus (Șpring) și Bordeștii Poieni (Vidra), la noul recensământ au mai apărut suplimentar ca fiind depopulate Simulești (Baia de Arieș), Capu Dealului (Cenade), Viezuri (Ceru Băcăinți), Sașa (Lupșa), Poiana Ursului (Meteș), Joldișești (Sohodol), Carpen (Șpring), Hoanca (Vidra) și Cicașu (Vințu de Jos).

Alte 19 localități au între 1 și 3 locuitori: Deleni Obârșie și Flitești (municipiul Blaj), Dealu Roatei (orașul Zlatna), Cocoșești și Boldești (comuna Avram Iancu), Aronești (Bistra), Petreni și Jurcuiești (Bucium), Fântânele (Ceru Băcăinți), Zăgriș (Galda de Jos), Holobani și Bârdești (Lupșa), Corțești și Incești (Poșaga), Boțani (Râmeț), Țoci (Sohodol), Băi, Poieni și Vâlcești (Vidra), majoritatea fiind localități situate în zona Munților Apuseni.

Casă de piatră din comuna Ceru Băcăinți FOTO Adevărul
Casă de piatră din comuna Ceru Băcăinți FOTO Adevărul

Față de RPL 2011, când nu aveau niciun locuitor, două localități s-au repopulat, Poieni (Vidra) și Incești (Poșaga), fiecare având 3 locuitori. 

Așezările rămân în scripte, în caz că vreun localnic dorește să revină la matcă sau altcineva, străin de loc, vrea să se stabilească aici. Așa s-a întâmplat în două cazuri, în Alba, când oameni ai locului s-au întors acasă, reluându-și viața în Apuseni. 

Depopulare masivă, până în 2100

Depopularea României va continua în ritm accelerat în acest secol. Cele mai afectate zone sunt şi vor fi, în continuare, cele de munte. Lumea pleacă la oraşe sau, mai grav, la muncă în străinătate. Statistica mai arată că peste 60 de sate din Alba au mai puţin de 10 locuitori, iar dintre acestea 20 au sub 5 locuitori.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), România va avea în 2100 doar 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât în prezent. ONU susţine, pe baza unei simulări realizate cu un program informatic, faptul că în 2100 România va avea 11.877.960 locuitori. 

Scăderea faţă de situaţia din 2022 este uriaşă. În 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori, cu aproape 2 milioane de oameni mai puțin față de situația actuală.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite