Felină sălbatică filmată în timp ce se plimbă prin zăpadă. Este al treilea carnivor din pădurile României VIDEO

0
Publicat:

O felină sălbatică care poate fi văzută foarte rar a fost din surprinsă de o cameră de supraveghere amplasată într-o pădure din Munții Apuseni. Este un exemplar de râs, filmat în timp ce merge prin zăpadă.

Exemplarul de râs a trecut prin fața camerei de supraveghere FOTO captură video Youtube
Exemplarul de râs a trecut prin fața camerei de supraveghere FOTO captură video Youtube

Exemplarul de râs a fost filmat în timp ce merge prin zăpadă, într-o pădure din Munții Apuseni. Imaginile au fost făcute publice de cei de la Parcul Natural Apuseni. 

Parcul Natural Apuseni administrează aria naturală protejată de interes național împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni aflate în zona Munților Apuseni. 

Râsul este un prădător de pădure având preferinţe pentru zonele cu arbori bătrâni, bine împădurite, cuprinzând arbuşti, dar prezenţa sa într-un anumit areal este determinată de prezenţa speciilor-pradă. Deşi este considerată o specie de habitat forestier, râsul preferă habitatele forestiere în alternanţă cu păşuni sau zone cu arbuşti.

Este un carnivor extrem de discret, al treilea ca importanță după urs și lup, care trăieşte izolat şi se fereşte de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanţurilor muntoase din sud-estul şi centrul Europei, dar şi din nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei şi platoul Tibetan. În România este considerată o specie pe cale de dispariție, motiv pentru care este protejată.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râşi, iar dintre aceştia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României. Are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg, iar urechile se prelungesc cu câte un smoc de peri negri.

Culoarea blănii este gălbui-brună, iar majoritatea râșilor au pete roșii și chiar negre pe spate, pe părțile laterale și mai ales pe picioare. Râsul are picioarele relativ lungi şi puternice, terminate cu gheare retractile. Urma sa lăsată în noroi sau zăpadă este inconfundabilă: cele 4 degete și călcâiul formează un desen rotund, cu un semn mic, suplimentar, în spate. Auzul și văzul sunt simțurile sale cele mai acute.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite