Alianța Apusenilor. Trei județe din Ardeal s-au unit pentru o pistă de biciclete lungă de 227 kilometri

0
Publicat:

Un proiect privind realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în zona Munților Apuseni, pe raza județelor Bihor, Cluj și Alba va fi finanțat din fonduri europene prin PNRR.

Pista ar urma să fie realizată pe mai mult de 200 de kilometri FOTO Adevărul
Pista ar urma să fie realizată pe mai mult de 200 de kilometri FOTO Adevărul

Proiectul de realizare a unor piste de biciclete între județele Bihor, Alba şi Cluj are, în varianta nou aprobată, doar un sfert din kilometri propuși inițial.

Proiectul pentru amenajarea de piste pentru bicicliști care să lege cele trei județe, pe un traseu de peste 800 kilometri, a fost depus încă o dată de Consiliul Județean Bihor, în februarie 2023, dar doar la un sfert din lungimea inițială.

În decembrie, CJ Bihor depusese un proiect ce prevedea amenajarea a 823 km de piste, din care 360 km în Bihor, 335 km în Cluj și 128 km în Alba, însă în urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, a fost admisă o limită de 227 km de trasee în cele trei judeţe, mai exact 27,6% din propunerea iniţială.

În noua variantă vor fi realizați 227 km, din care 99,3 km în Bihor, 92,4 km în Cluj și 35,3 km în Alba. Valoarea nerambursabilă a noului proiect este de 92,6 milioane lei, echivalentul a 18,7 milioane euro, din care pentru pistele din Bihor ar urma să fie cheltuiți 8,192 milioane euro, pentru cele din Cluj 7,632 milioane euro, iar pentru cele din Alba 2,912 milioane euro.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din Investiția I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”, Componenta 11 – Turism și Cultură.

În anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Județene Bihor, Alba și Cluj, care au format Alianța Apusenilor, pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni, prin care cele trei părți au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite