Evaziune fiscală şi spălare de bani de peste 7 milioane de lei la o firmă din Apuseni. Patru persoane, trimise în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii consideră că s-a produs un prejudiciu de 7,32 de milioane de lei
Procurorii consideră că s-a produs un prejudiciu de 7,32 de milioane de lei

Evaziune fiscală şi spălare de bani de peste 7 milioane de lei la o firmă din Apuseni. Patru persoane din Alba şi Mehedinţi au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Activităţile considerate ilegale de către procurori s-au derulat la firma Autogyp Spedition SRL cu sediul în comuna Poşaga, în Munţii Apuseni. Cei doi reprezentanţi ai firmei, Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, soţ şi soţie, au fost trimişi în judecată alături de alţi doi inculpaţi, Bimbai Ion şi Mihai Romică, reprezentanţi ai unor firme ”fantomă” din Strehaia, judeţul Mehedinţi.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 3 iulie 2017, cercetările desfăşurându-se pe parcursul a aproape trei ani. În noiembrie 2014 au avut loc patru percheziţii la sediile unor societăţi comerciale, iar şapte persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. În urma cercetărilor, Fonoage Nicolae Eugen a fost arestat preventiv, soţia acestuia a fost plasată în arest la domiciliu, iar ceilalţi doi inculpaţi au primit măsura controlului judiciar. Pentru alte trei persoane s-a dispus continuarea anchetei fără nicio măsură restrictivă. Ulterior, pe parcursul cercetărilor, inculpaţii arestaţi au fost eliberaţi. În final, au fost trimise în judecată, în acest dosar, patru dintre cele şapte persoane cercetate iniţial.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, Fonoage Nicolae Eugen împreună cu soţia sa, Fonoage Elena, de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi. Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achiziţiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituţiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

”Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli, investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat. Distinct s-a mai reţinut că în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică şi Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni de restituire împrumut”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

În urma finalizării cercetărilor şi trimiterea dosarului, anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 1,76 milioane de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv 5,56 milioane de lei în cazul acuzaţiei de spălare a banilor. Procurorii au solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea de la inculpaţi a sumei de 5,56 milioane de lei. Până la pronunţarea unei sentinţe defintive, cei patru inculpaţi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

Percheziţii în Alba într-un dosar de şantaj cu prejudiciu de 100.000 de euro. Cinci persoane reţinute. Victima ameninţată cu imagini indecente

 

Funcţionar de la AJFP Alba reţinut de procurori pentru că a divulgat informaţii unei persoane cercetată pentru şantaj

Licitaţie de zeci de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean concesionează instalaţiile de gestionare a deşeurilor

Martorii VIP din dosarul comisarului Traian Berbeceanu: procurori şefi de la DNA şi DIICOT, comandanţi din poliţie, ofiţeri SRI şi SIPI, oameni de afaceri

Metoda prin care Electrica Furnizare vrea să-şi păstreze clienţii: trimite prin poştă contracte în alb

 

VIDEO Cum arată spectaculosul nod rutier din România care face legătura între autostrăzile A10, A3 şi DN1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite