Licitaţie de zeci de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean concesionează instalaţiile de gestionare a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre instalaţiile ce vor fi concesionate se află şi staţia de transfer a deşeurilor de la Blaj
Printre instalaţiile ce vor fi concesionate se află şi staţia de transfer a deşeurilor de la Blaj

Cea mai importantă licitaţie publică a anului 2017 în Alba a fost lansată, recent, de Consiliul Judeţean. Valoarea estimată ajunge la aproape 26 de milioane de euro şi se referă la concesionarea operării instalaţilor de gestionare a deşeurilor construite printr-un proiect european.

Documentaţia a fost publicattă pe SEAP în 30 iunie 2017. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 lei (aproximativ 26 milioane de euro). În urma licitaţiei, cel mai probabil, valoarea finală va fi mai mică.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID. 

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 august 2017, ora 16.00, achiziţia urmând să se desfăşoare după procedura licitaţiei deschise. Pot depune oferte operatorii care au un nivel minim al cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2014, 2015, 2016) de cel puţin 10 milioane de lei. De asemenea, fiecare ofertant care se va înscrie la licitaţie trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii trei ani servicii similare în domeniul aferent obiectului contractului de concesiune, cu o valoare cumulata de minim 10 milioane de lei, fără TVA. 

deseuri alba

Potrivit caietului de sarcini, prin servicii similare se înţeleg următoarele: servicii de operare şi administrare staţie de sortare; operare şi administrare staţie de transfer; operare şi administrare staţie de tratare mecano-biologică; administrare depozit de deşeuri; servicii de sortare, tratare mecano-biologică, colectare, transportul şi/sau depozitare deşeuri municipale/similare/reziduale. Oferta câştigătoare va fi desemnată cea de pe primul loc cu punctajul cel mai mare, respectiv cu preţul cel mai mic. Punctajul urmează a fi stabilit după un criteriu şi un altgoritm de calcul în care vor conta tarifele propuse pentru transferul, sortarea, tratarea mecano-biologică şi depozitarea unei tone de deşeuri, respectiv neutralizarea unui metru cub de levigat.

”Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 de euro, din care cheltuieli eligibile fără TVA - 42.204.680 de euro. Investiţia a fost finanţată din fonduri europene, alocaţii bugetare, fonduri proprii. Iniţial, perioada estimată de realizare a investiţiei era stabilită până în 2015, iar apoi a fost amânată succesiv, ultimul termen avansat fiind septembrie 2017. Proiectul a presupus, în afara de Centrul de la Galda de Jos, închiderea gropilor neconforme de la Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir şi Ocna Mureş şi Alba Iulia, construirea unei staţii de transfer la Blaj, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an şi a staţiei de transfer de la Tărtăria cu o capacitate de 33.044 de tone pe an. Investiţia cea mai importantă a fost reprezentată de CMID Galda de Jos, care a costat circa 24 milioane de euro.

deseuri alba

În perioada următoare vor fi lansate şi procedurile de concesiune pentru desemnarea operatorului sau a operatorilor care vor gestiona activitatea de colectare a deşeurilor din cele patru zone ale judeţului Alba. Licitaţiile vor fi organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Alba”, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv Consiliul Judeţean.

Citiţi şi:

Martorii VIP din dosarul comisarului Traian Berbeceanu: procurori şefi de la DNA şi DIICOT, comandanţi din poliţie, ofiţeri SRI şi SIPI, oameni de afaceri

Metoda prin care Electrica Furnizare vrea să-şi păstreze clienţii: trimite prin poştă contracte în alb

 

VIDEO Cum arată spectaculosul nod rutier din România care face legătura între autostrăzile A10, A3 şi DN1

FOTO Misterul ruinelor romane din Apuseni. Ce au descoperit arheologii în cea mai bogată zonă auriferă a României

Misterele Cetăţii Diodului, fortificaţia în care se refugiau în urmă cu sute de ani principii Transilvaniei

România lucrului prost făcut. Cum a cheltuit Primăria Alba Iulia 270.000 de euro pentru ştrandul inexistent

Tratament revoluţionar pentru cancer, disponibil oficial şi în România. Ce este şi cum funcţionează imuno-oncologia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite