Drumul forestier care face legătura cu domeniul schiabil preferat de Klaus Iohannis trece la Primăria Șugag

0
Publicat:

Drumul de mare importanță turistică, ce face legătura între DN 67C (Transalpina) și domeniul schiabil Șureanu, va trece de la Romsilva în domeniul public al comunei Șugag din județul Alba. Aici schiază de obicei președintele Klaus Iohannis.

Drumul forestier se află la stadiul de piatră și pământ. FOTO Adevărul
Drumul forestier se află la stadiul de piatră și pământ. FOTO Adevărul

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor a dat aviz favorabil pentru trecerea drumului forestier din domeniu public al statului și din administrarea instituției, în domeniul public al comunei din județul Alba. Următoarea etapă este emiterea unei hotărâri de Guvern prin care drumul urmează să fie preluat efectiv de către administrația locală.

În total este vorba despre 15,4 kilometri de drum forestier între Barajul Oașa și domeniul schiabil Șureanu, prin Luncile Prigoanei și Poarta Raiului. Drumul este principala problemă în calea dezvoltării celei mai frumoase zone din județul Alba.

Turiștii ajung greu din cauza drumului

Primarul din Șugag, Constantin Jinar, a declarat că, după ce primăria va primi drumul, prioritatea va fi obținerea unei finanțări din fonduri europene sau naționale pentru asfaltarea lui. În demersul privind modernizarea drumului ar urma să se implice și Consiliul Județean Alba.

În zonă se află pârtii de schi și unități de cazare, dar turiștii ajung greu din cauza drumului de pământ care se strică după aproape fiecare ploaie. Inițial, drumul a fost deținut în parte de Consiliul Județean Alba, dar nu a putut fi reparat din cauză că fâșiile de teren de pe marginea drumului erau deținute de Romsilva.

Practic, drumul era prea îngust pentru a putea fi reparat conform standardelor cerute de o investiție. Romsilva nu a fost la vremea respectivă de acord să cedeze terenul, astfel că CJ Alba a transmis întregul drum către Romsilva.

Klaus Iohannis pe una din pârtiile de la Șureanu. FOTO Adevărul
Klaus Iohannis pe una din pârtiile de la Șureanu. FOTO Adevărul

De soarta acestui drum s-a interesat în trecut inclusiv președintele Klaus Iohannis, care obișnuia să schieze în fiecare an pe pârtiile din masivul Șureanu. Finalitatea demersului reprezintă o „luptă” de mulți ani de zile dusă de proprietarii de pensiuni și hoteluri din zonă, susținuți de administrația locală și cea județeană din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite