Doi elevi de liceu se jucau Minecraft, dar doar unul avea card bancar. Rezultatul: operațiuni ilegale și un dosar penal

0
Publicat:

Un licean din Alba a fost cercetat penal și trimis în judecată pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. Faptele au legătură cu celebrul joc Minecraft.

Elevul a achiziționat opțiuni în jocul Minecraft FOTO Adevărul
Elevul a achiziționat opțiuni în jocul Minecraft FOTO Adevărul

Tânărul a fost acuzat că s-a folosit de un card bancar al unui coleg pentru a  cumpăra „skinuri” sau bonusuri în jocul video. Cei doi erau colegi la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud (Alba) și, între timp, au devenit studenți.

Întrucât cei doi se jucau online Minecraft şi doreau să îşi achiziţioneze diferite pachete din joc, iar doar unul dintre ei deţinea la acel moment cont şi card bancar, au căzut de-acord ca să folosească cardul acestuia.

Inculpatul a declarat că a achiziţionat folosindu-se de datele cardului bancar al persoanei vătămate, cu acordul său, mai multe pachete ale jocului de mai sus, în valoare de 50 lei. Ulterior, tot cu acordul colegului săi şi înţelegându-se în prealabil, au creat un cont pe PayPal, unde au fost introduse (asociate) aceleaşi date ale cardului bancar.

Acel cont a fost folosit de ambii, având ca scop achiziţionarea unor opţiuni/pachete ale jocului Minecraft. Inculpatul a afirmat că a făcut mai multe tranzacţii fară să îi spună şi să îi ceară acordul amicului său, folosindu-se de datele cardului bancar aparţinând acestuia, tranzacţii în valoarea de aproximativ 800-900 lei”, se precizează în dosar.

Salvat de Curtea Constituțională

Ulterior, titularul cardului a observat că din cont lipsea suma de circa 1.100 de lei, a mers și i-a spus mamei sale, după care s-au deplasat la liceu și la poliție. Cel care a făcut tranzacțiile s-a speriat și a mers și el la poliție unde a dat o declarație, a recunoscut toată situația și l-a contactat și pe colegul său pentru a-i spune ce s-a întâmplat.

Din întregul material probatoriu administrat în cauză atât în cursul urmăririi penale, cât şi a cercetării judecătoreşti, instanța concluzionează că inculpatul în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a efectuat un număr de 19 tranzacţii financiare, prin utilizarea datelor cardului bancar aparţinând persoanei vătămate, fără consimţământul acestuia, în valoare de 1.140,82 lei, rezultând dincolo de orice dubiu rezonabil că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată”, a susținut magistratul care a judecat dosarul.

Instanța a constatat și că prejudiciul a fost plătit integral.

Chiar dacă a recunoscut fapta, tânărul a fost trimis în judecată, dar a avut noroc pentru că o hotărâre a Curții Constituționale din 2022, privind întreruperea prescripției penale de către procuror în ancheta penală, a făcut ca infracțiunea să nu mai poată fi pedepsită penal.

Judecătoria Câmpeni (Alba) a constatat la sfârșitul anului trecut că fapta s-a prescris la data de 30 aprilie 2023.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite