Scandalul Parc Residence Alba. Sechestru de 6,8 milioane de euro pe averea unui fost avocat acuzat de înșelăciuni imobiliare

0
Publicat:

Tribunalul Alba a instituit un sechestru asigurător pe toate bunurile unui fost avocat din Alba Iulia, pentru un prejudiciu de circa 34 de milioane de lei, respectiv 6,8 milioane de euro.

Ovidiu Jidveian și unul din cele două blocuri construite la Alba Iulia FOTO Adevărul
Ovidiu Jidveian și unul din cele două blocuri construite la Alba Iulia FOTO Adevărul

Hotărârea instanței a fost pronunțată vineri, 26 ianuarie 2024 și a fost luată la solicitarea administratorului judiciar al societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, aflată în procedură de insolvență. Fostul avocat Ovidiu Jidveian a construit, prin intermediul firmei la care este asociat, două blocuri în centrul municipiului Alba Iulia, cu 50 de apartamente, 50 de apartamente, opt spații comerciale și trei penthouse-uri, încheind documente și primind sume de bani de la 155 de clienți.

Nimeni nu a intrat în posesia locuințelor, având în vedere că blocurile nu au fost finalizate, iar multe dintre spațiile de locuit au fost vândute de mai multe ori. Pe o garsonieră există chiar și opt cumpărători. În total, prejudiciul revendicat de creditori și acceptat de administratorul judiciar se ridică la 34.748.373 de lei (7 milioane de euro), sumă cu 1 milion de lei mai mare față de valoarea sechestrului asigurător stabilit pe bunurile fostului administrator al societății. 

Blocul Parc Residence din Alba Iulia FOTO Adevărul
Blocul Parc Residence din Alba Iulia FOTO Adevărul

„Admite cererea formulată de Cabinet Individual de Insolvenţă Jurj Liliana-Mariana, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC Parc Residence Alpha SRL-în insolvenţă , în contradictoriu cu pârâtul Jidveian Ovidiu Viorel şi, în consecinţă: Dispune înfiinţarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile ale pârâtului Jidveian Ovidiu Viorel şi a popririi asigurătorii asupra disponibilităȚilor băneşti ale pârâtului existente în conturile bancare deschise la unităţile bancare (...) până la concurenţa sumei de 33.802.278 lei”, se precizează în încheierea instanței de judecată.

Cauțiune de 338.000 de lei din banii firmei

Pentru ca poprirea să devină efectivă administratorul judiciar va trebui să depună o cauțiune în valoare de 338.022,78 lei „din averea debitoarei, în termen de 10 zile de la data comunicării”. Încheierea instanței poate fi contestată cu apel.

Încheierea Tribunalului Alba FOTO captură portal.just.ro
Încheierea Tribunalului Alba FOTO captură portal.just.ro

În 17 ianuarie 2024, aproximativ 20 de persoane, care au plătit zeci de mii de euro lui Ovidiu Jidveian fără a deveni proprietari ai locuințelor, au organizat un protest în fața unuia dintre blocurile construite de firma acestuia.

„Am aflat că suntem opt cumpărători pe o garsonieră. S-au mutat pereții acesteia de mai multe ori. S-au schimbat schițele, s-au renumerotat și s-a vândut de mai multe ori. Venea la întâlnire, ne promitea marea cu sarea dar nu s-a întâmplat nimic. OCPI știa, notarii știau, toată lumea știa ce se întâmplă. Nu se poate ca aceeași garsonieră să o dai la 8 persoane.  Ne-a tot spus că ne dă banii să stăm liniștiți. Ne-a spus că dacă voia să dea țepe era în Dubai acum”, a spus, atunci, o persoană care a plătit 80.000 de euro.  

Protestul creditorilor firmei Parc Residence FOTO Adevărul
Protestul creditorilor firmei Parc Residence FOTO Adevărul

„Am plătit integral în 2022 suma de 35.000 de euro pentru o garsonieră și 56.000 de euro pentru un apartament. Sunt bani din economii personale livrate prin bancă la domnul Jidveian. Suntem patru proprietari la garsonieră și vreo cinci la apartament. Nu știu cum se va rezolva pentru că e foarte multă corupție. Nu avem nicio promisiune, dacă de atâta timp nu s-au sesizat Poliția, ANAF-ul, notarii”, a afirmat o femeie prezentă la protest.

Milioane de euro scoase din firmă de fostul administrator

Ovidiu Jidveian deține în prezent 10% din firmă, mama acestuia are 80% din părțile sociale, iar o altă persoană fizică are restul de 10%. Jidveian a fost administrator până în august 2023, când s-a retras ca urmare a scandalului imobiliar. În noiembrie 2023, Tribunalul Alba a dispus intrarea societății în insolvență. „Societatea a întocmit cu un număr de 155 de clienți promisiuni de vânzare. Sunt cazuri în care un client a achiziționat unul sau mai multe apartamente, fiind întocmite pentru fiecare în parte promisiune de vânzare”, se precizează într-un document al ANAF, care a efectuat o inspecție fiscală la sfârșitul anului trecut. Documentul mai arată că acesta a primit suma de 4.938.962 de lei cu titlu de împrumut, bani care ar fi trebuit să fie returnați societății.

De asemenea, actul de inspecție al ANAF arată cum, prin intermediul bunicii sale, care era proprietara terenului de 1.701 de metri pătrați pe care s-au construit imobilele, Jidveian a încasat, în urma încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare, suma de 24.977.400 de lei, adică aproape 5 milioane de euro la cursul din prezent.

Ovidiu Jidveian (44 ani) a reacționat în ziua când a avut loc protestul susținând că există un investitor care ar urma să cumpere afacerea. „Societatea este acum în faza de insolvență, are premise bune în sensul că există investitor dispus să achiziționeze imobilele la valoarea de piață, peste 11 milioane euro, situație în care toți creditorii, inclusiv cei chirografari vor recupera întreaga suma investită fără penalități. Consider că s-au făcut multe greșeli în administrarea Parc Residence Alpha, o mare parte mi le asum și, dacă și unde s-a greșit, să lăsăm organele competente, respectiv instanța de judecată să își spună cuvântul”, a afirmat fostul administrator al firmei Parc Residence Alpha SRL.

Bărbatul a fost consilier local la Alba Iulia, subprefect de Alba și candidat la Primăria Alba Iulia din partea ALDE, în 2016. Anterior a fost mai mulți ani membru PSD, fiind candidat din partea acestui partid, în 2012, la Senat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite