Cum se dezmembrează o maşină. Procesul prin care un autovehicul ajunge piese second-hand, tot mai rentabil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezmembrarea maşinilor şi vânzarea părţilor componente a devenit o afacere profitabilă şi în România. Numărul mare de maşini vechi aflate în circulaţie face ca această piaţă să fie în continuă dezvoltare.

Porcesul de ezmembrare a unei maşini trebuie realizat în ateliere specializate, care deţin autorizaţie pentru acest timp de activitate. Cei care o fac pe cont propriu, fără a avea documentele legale, riscă amenzi mari şi chiar dosare penale.

O mână de acte, câteva mii de euro pentru investiţie şi un teren suficient de spaţios pentru a păstra autovehiculele sunt principalele condiţii care trebuie îndeplinite pentru lansarea unui business cu piese de maşini second-hand.

În esenţă, procesul de dezmembrare a unui autovehicul începe cu depoluarea maşinii prin eliminarea tuturor lichidelor şi a sistemelor de siguranţă. Se dezmembrează motorul, transmisia, toate elementele de mecanică, suspensie şi frânare, tot ce este la interior, dar şi toate piesele de caroserie. Procesul de dezmembrare poate dura aproximativ 8 ore. Piesele rezultate sunt împărţite pe categorii, pentru ca ulterior să fie identificate şi verificate din punct de vedere tehnic.

   

Piesele precum motoarele şi cutiile de viteză suportă măsuri speciale de depozitare. Acestea trebuie depuse în spaţii închise pentru protejarea lor de umezeală şi praf, verificându-se în prealabil toate orificiile comunicante în vederea înlăturării posibilelor impurităţi. Piesele de suspensie trebuie, de asemenea, verificate şi stocate în suporţi care să le asigure protecţie de factori externi.

Etapele dezmembrării auto:

1. Aprovizionare auto

2. Depoluare maşină

3. Demontare roţi

4. Demontare părţi caroserie

5. Demontare sisteme de iluminat

6. Demontare subansamble

7. Demontare subansamble – sisteme de frână

8. Demontare motor şi transmisie

9. Depozitare caroserie după dezmembrare

Majoritatea automobilelor pentru dezmembrat vin de afară. Şi din acest motiv, în străinătate sunt deja centre specializate pe dezmembrare, astfel încât vânzătorii şi parcurile din România să poată să aducă direct maşina sub formă de piese şi să nu mai piardă vreme şi bani în ţara cu dezasamblarea. 

  

Unele centre dedicate dezmembrărilor aleg să aducă în ţara doar jumătăţi de maşină. Cumpără maşinile de la diverse centre de reciclare din străinătate care le vând la kilogram şi preferă să aducă doar partea din faţă. Aici se găsesc motorul şi cutia, partea frontala cea mai vândută formată din faruri, capotă, grilă şi aripi, dar şi radiatorul, instalaţia de climatizare şi alte elemente auto vandabile. 

Citiţi şi:

 

Reacţia unui fermier care a aflat că trebuie să plătească taxa de adăpat animalele: „Cât ne vom mai lăsa călcaţi în picioare?“

 

Au început audierile în procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roşia Montană. Ce foşti premieri sunt martori ai României

 

Cei mai înalţi bărbaţi şi cele mai înalte femei din lume, care au trăit sau care mai sunt încă în viaţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite