Au început audierile în procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roşia Montană. Ce foşti premieri sunt martori ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera din care s-a extras, până în 2006, aur la Roşia Montană
Cariera din care s-a extras, până în 2006, aur la Roşia Montană

Tribunalul internaţional de soluţionare a litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID), cu sediul la Washington (SUA), a început audierile în cauza prin care compania minieră Gabriel Resources solicită României daune de 4,75 de miliarde de dolari pentru neacordarea avizelor necesare demarării proiectului minier de la Roşia Montană.

Audierile se desfăşoară pe o perioadă de 10 zile, până în 12 decembrie. Procedura reprezintă punctul culminant al procesului iniţiat în 2015 şi va consta în prezentarea probelor de către fiecare parte, respectiv în audierea unor martori. Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii.

De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe românii de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Componenţa completului este următoarea: Pierre Tercier (Elveţia), preşedinte; Horacio A. Grigera Naon (Argentina) şi Zachary Douglas (Australia), care sunt membri. Primul a fost numit de către secretarul general al ICSID, al doilea a fost desemnat la propunerea reclamantului (Gabriel Resources), iar al treilea la propunerea pârâtului (Statul român).

În fiecare dintre cele zece zile, audierea se desfăşoară pe o perioadă de nouă ore, iar timpul alocat va fi egal pentru fiecare dintre părţi. Audierile vor fi înregistrate şi transmise prin intermediul unui sistem de televiziune cu circuit închis şi por fi vizionate, într-o altă cameră, de către alte persoane care au solicitat să fie prezente. Există, însă, o întârziere de 60 de minute între audierile efective şi transmiterea prin sistemul de televiziune în scopul protejării unor informaţii confidenţiale.

Gabriel Resources a propus ca martori foşti şi actuali reprezentanţi ai companiei, respectiv angajaţi care au deţinut diferite funcţii în cadrul RMGC, profesori şi specialişti români şi străini.

Partea română are ca martori, preintre alţii, pe foştiii premieri (Victor Ponta, Emil Boc) şi foştii miniştri care au avut în atribuţii acest domeniu. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,75 miliarde de dolari americani, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. O decizie este aşteptată în cursul anului 2020.

Citiţi şi:

 

S-a reluat licitaţia de peste 35 de milioane de euro pentru delegarea serviciului de transport călători la Alba Iulia şi în opt comune

 

A intrat peste o femeie de 71 de ani în casă şi a tâlhărit-o pentru bani. Victima i-a dat, „din motive creştineşti“, 80 de lei

 

Femeia născută în ziua Unirii a împlinit 100 de ani. Ce cadouri a primit „Nana Ana“ de la rude şi prieteni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite