Cei mai înalţi bărbaţi şi cele mai înalte femei din lume, care au trăit sau care mai sunt încă în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai înalte persoane care au trăit în lume au avut înălţimi semnificative, mult peste 2 metri, atât în cea ce priveşte categoria bărbaţilor, cât şi a femeilor.

Cel mai înalt om de-a lungul timpului a fost Robert-Pershing Wadlow, cetăţean al Statelor Unite ale Americii, care a trăit în perioada 1918-1940). Cunoscut şi ca Gigantul din Illinois, acesta a fost cel mai înalt om din lume care a fost atestat documentar. Înainte de a muri, a ajuns la o înălţime de 2,72 metri şi o greutate de 199 de kilograme.

Mărimea sa neobişnuită s-a datorat unei hiperplazii a hipofizei care a condus la un nivel înalt de secreţie al hormonului de creştere (somatotropină) una din cele mai rare boli din lume. S-a născut într-o familie care mai avea patru copii, el fiind cel mai mare. După absolvirea şcolii elementare din oraşul natal, intră la Shurtleff College cu intenţia de a studia dreptul. A devenit celebru după 1936 prin intermediul trupei de circ Ringling Brothers Circus.

La 5 ani măsura 1.63, iar la 13 ani a devenit cel mai înalt copil cercetaş din lume, având nevoie de un costum special, dar şi de un echipament adaptat la înălţimea sa. În 1939 l-a depăşit pe John Rogan, care pe atunci era considerat cel mai înalt om din lume. Robert-Pershing Wadlow a murit din cauza unei parazitoze la numai 22 de ani. 

   

Cel mai înalt om în viaţă este Sultan Kösen (36 ani) din Turcia, care are 2,51 metri. Gigantismul i-a fost declaşat de o tumoră la glanda pituitară. Kösen locuieşte cu părinţii săi, trei fraţi şi o soră care sunt de înălţime normală. Nu a putut să îşi termine studiile din cauza înălţimii şi lucrează cu jumătate de normă ca fermier. În ciuda înălţimii, el susţine că duce o viaţă normală şi că îi place să se joace cu prietenii pe calculator. El a spus că, fiind înalt, are avantajul de a vedea la mare distanţă şi îşi ajută familia schimbând becul sau la agăţatul perdelelor. Din cauza înălţimii sale, îşi găseşte greu haine sau pantofi, care chiar să îi vină sau îi este foarte greu să încapă într-o maşină de mărime normală.

Imagine indisponibilă

Sultan Kosen

Când a fost întrebat care sunt planurile sau speranţele sale după ce i-a fost acordat oficial titlul a spus: ”Să călătoresc să văd lumea şi să am o maşină care să se potrivească cu mărimea mea. Deşi visul meu cel mai mare este să mă căsătoresc şi să am copii - Caut dragostea”. Recordul lui Kösen a fost înregistrat de către Guinness World Records la 25 august 2009, depăşindu-l pe fostul deţinător al recordului Bao Xishun care are o înălţime de 2.36 metri. Kösen este de asemenea deţinătorul celor mai lungi maini şi al celor mai lungi talpi, măsurând: 27.5 cm şi 36.5 cm.

Imagine indisponibilă

Sung Fang este cea mai înaltă femeie în viaţă 

Jeng Jinlian din China, provincia Hunan, este inclusă în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă femeie care a trăit pe pământ. S-a născut în 1964 şi a murit în 1982, la vârsta de doar 18 ani. La momentul decesului avea o înălţime de 2,48 metri. Ea a început să crească anormal de la vârsta de patru luni. La 13 ani avea 1,56 metri. Jeng Jinlian suferea atât de scolioză, cât şi de diabet. Părinţii acesteia au 1,63 metri şi 1,56 metri, în timp ce fratele ei  are 1,58 metri. Cea mai înaltă femeie în viaţă este tot din China. Sung Fang are 32 de ani şi 2,21 metri

Citiţi şi:

 

S-a reluat licitaţia de peste 35 de milioane de euro pentru delegarea serviciului de transport călători la Alba Iulia şi în opt comune

 

A intrat peste o femeie de 71 de ani în casă şi a tâlhărit-o pentru bani. Victima i-a dat, „din motive creştineşti“, 80 de lei

 

Femeia născută în ziua Unirii a împlinit 100 de ani. Ce cadouri a primit „Nana Ana“ de la rude şi prieteni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite