Cum l-au dat de gol mesajele din telefon pe un proiectant care făcea trafic de influență. Și-a recunoscut fapta

0
Publicat:

Un proiectat din Alba care a încercat să obțină bani de la o altă persoană, susținând că îi poate rezolva intrarea în legalitate cu o construcție din Alba Iulia, a fost condamnat penal pentru trafic de influență.

Bărbatul a pretins suma de 3.500 de lei FOTO Adevărul
Bărbatul a pretins suma de 3.500 de lei FOTO Adevărul

Proiectantul (Vasile T.) a recunoscut fapta de trafic de influență și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost admis de Tribunalul Alba în 20 februarie 2024.

Denunțul la poliție a fost formulat chiar de către arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, care a aflat în timpul unei audiențe, de la persoana care a intenționat să dea banii, că proiectantul i-a solicitat sumele de 1.500 de lei și 2.000 de lei pentru a facilita intrarea în legalitate cu o construcție edificată fără respectarea autorizației de construire. Faptele au avut loc în cursul lunii iulie 2023.

„Conform denunțătorului, inculpatul i-a scris să pregătească câte un plic cu sumele de 20 milioane (2.000 lei) pentru arhitectul primăriei și respectiv 15 milioane (1.500 lei) pentru funcționarul (…), iar lui să îi dea suma de 500 euro avans pentru proiect. Martorul denunțător a început să pregătească banii, a făcut rost de 1.300 lei și a luat suma de 1.000 lei de la topograful (…) și i-a dat surorii sale suma de 2.300 lei pentru a-i ține. După ce s-a mai gândit la această situație și a tras concluzia că nu este bine să dea șpagă, denunțătorul i-a scris un mesaj în acest sens inculpatului, renunțând la serviciile sale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Mesaje descoperite la percheziția informatică

Ulterior la data de 26 iulie 2023 denunțătorul s-a prezentat la primărie unde a discutat cu un funcționar despre situația cu banii ceruți în numele lor. „Denunțătorul i-a arătat mesajele primite de la proiectant, au mers împreună la arhitectul șef și i-au arătat și acestuia mesajele, iar apoi toți trei au sesizat organele de poliție în data de 27.07.2023. Denunțătorul a menționat că mesajele pe care le-a purtat cu inculpatul le-a șters în data de 04.08.2023 deoarece organul de poliție i-a spus că îi va ridica telefonul și nu mai poate supraveghea copilul”, se precizează în hotărârea instanței de judecată”, se mai precizează în documentul citat.

Poliția a confiscat telefonul proiectantului, iar în urma percheziției informatice au fost descoperite mesajele transmise denunțătorului.

„Conținutul acestor mesaje, redate în procesul verbal de percheziție informatică relevă pretinderea de bani de către inculpat, pentru a fi înmânați numiților (…), șef birou Disciplina în Construcții în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia – Poliția Locală și respectiv numitul (…), arhitect șef în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora pentru rezolvarea situației juridice a imobilului”, se susține în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Arhitectul șef și șeful din Poliția Locală au fost audiați ca martori și au confirmat constatările anchetatorilor.  Pe lângă pedeapsa penală, autorul va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 60 de zile. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite