Cum este produsă berea cu miere, o delicatesă pe piața din România. De la Blaj pleacă 15.000 de litri în fiecare lună VIDEO

0
Publicat:

Piața berii din România a evoluat foarte mult în ultimii ani, apărând diverse specialități ale licorii. Una dintre cele mai originale este berea cu miere, care este produsă la nivel industrial de o firmă din Blaj.

La Blaj se produc trei tipuri de bere cu miere FOTO ziarulunirea.ro
La Blaj se produc trei tipuri de bere cu miere FOTO ziarulunirea.ro

Diferența față de berea normală este faptul că termenul de valabilitate este de maximum trei luni. Berea de numește „Gloria”, denumire care provine de la monumentul aflat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, pe eticheta sticlei de bere aflându-se de altfel o reprezentare a acestui monument.

Facem trei tipuri de bere cu miere, nefiltrată și nepasteurizată: roșie, blondă și neagră. Am început acum patru ani acest business, inspirați din Polonia unde mai multe fabrici produc asemenea bere. Am încercat să găsim o rețetă nu foarte dulceagă pentru că mergem pe consumatorii bărbați care beau bere.

Capacitatea noastră este de aproximativ 15.000 de litri pe lună și vindem în mare parte la stațiile de bere din România, magazine specializate pe berea artizanală. Produsele conțin ingrediente naturale, apă, malț, hamei și drojdie”, a declarat Florin Ochiș-Mateș, managerul firmei.

Bere cu miere, la Târgul Mierii 2023 FOTO ziarulunirea.ro
Bere cu miere, la Târgul Mierii 2023 FOTO ziarulunirea.ro

Deși pare o bere slabă, deoarece este una „cu gust”, berea cu miere de la Blaj este o băutură destul de puternică. Este vorba despre un sortiment de „ale nefiltrat” cu 7.5 % alcool, un „dark ale” la fel nefiltrat cu 7,3 % alcool și un „American amber”, o bere roșie, cu 6% alcool. O sticlă de 0.33 litri costă 10 lei.

Diferența față de o bere normală

Berea cu miere trebuie să stea 40 de zile la maturare pentru a ajunge produs finit, iar procesul și ingredientele acestei beri sunt strict naturale, nu se introduce nimic artificial sau chimic. La astfel de bere termenul de valabilitate este de maximum trei luni, nefiind pasteurizată și filtrată.

Potrivit managerului firmei, procesul de producție se derulează astfel: există un bazin pentru plămădire unde se introduce malț și apă la o temperatură de 70 de grade, iar timp de o oră se malaxează, după care se introduce într-un bazin de fierbere, unde va mai rămâne o oră la 180 de grade.

Tot în acest bazin se introduce și hameiul. După o oră de fierbere la 100 de grade se răcește brusc la 30 de grade pentru a o transfera în tancurile de maturare. Timp de o săptămână berea trebuie să fermenteze, iar apoi va sta la maturare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite