Clientul sub acoperire de la DSV. Gospodinele care vând produse pe Facebook, verificate

0
Publicat:

DSVSA Alba a început controalele din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale pentru a prevni apariția toxiinfecțiilor alimentare. Printre cei vizați sunt și gospodinele care vând produse pe Facebook.

Inspectorii sanitar-veterinari verifică produse vândute pe internet FOTO Facebook
Inspectorii sanitar-veterinari verifică produse vândute pe internet FOTO Facebook

Vor fi intensificate măsurile în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle, laptele și produsele din lapte, precum și alte alimente de origine animală, dar și produsele de patiserie, cum sunt prăjiturile și cozonacii.

„Transmitem tuturor consumatorilor să achiziționeze produse doar din spații autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru că acestea sunt supuse verificărilor de specialitate și prezintă o garanție pentru consumatori. Cei care cumpără produse, preparate și diferite mâncăruri de la persoane fizice, care le comercializează pe site-uri de anunțuri sau pe rețele de socializare, se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere.

Astfel, pentru evitarea posibilelor episoade de toxiinfecții alimentare, recomandăm achiziționarea produselor tradiționale, cozonaci, prăjituri, platouri cu aperitive și preparate din carne de miel etc., doar de la unități înregistrate, nu și de la persoane fizice neautorizate. Persoanele fizice sau juridice, care comercializează produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, riscă sancțiuni contravenționale mari”, se precizează în comunicatul DSVSA Alba.

Produse alimentare comandate „anonim”

Inspectorii verifică gospodinele de pe internet, printr-o metodă simplă, dar ingenioasă, numită „clientul anonim”. Aceștia suna la numerele de pe Facebook din anunțuri și comandă produse făcute de gospodine. Ulterior, la ridicarea comenzii, le solicită acestora documente, iar dacă nu au așa ceva le sancționează.

„În fapt, inspectorii DSVSA Alba au comandat printr-o solicitare directă, realizată anonim, fără declinarea calității oficiale, produse alimentare comercializate pe internet. Ulterior, acestea au fost inspectate, analizate, testate sau supuse unei verificări a conformității (în funcție de caz). De asemenea, a fost verificată trasabilitatea produselor, etichetele, condițiile generale de igienă și de comercializare, dar și alte standarde de calitate impuse de lege”, au mai transmis reprezentanții instituției.

În anul 2022, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale la persoane fizice sau juridice care au comercializat produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar.

În perioada premergătoare Paștelui catolic și ortodox sunt verificate toate categoriile de unități: abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni (cu bloc alimentar), cofetării, patiserii, cafenele, supermarketuri, magazine și depozite alimentare.

„Controalele sunt efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare, iar în această perioadă să nu existe toxiinfecții alimentare”, au completat cei de la DSVSA Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite