Cum arată orhideea sălbatică spectaculoasă, unică în Europa, care se găsește în Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Cea mai spectaculoasă orhidee sălbatică din Europa crește în Munții Apuseni. Administrația Parcului Natural Apuseni a realizat un documentar în care prezintă speciile de plante din această zonă a țării.

Papucul Doameni, planta spectaculoasă din Apuseni FOTO captură video Youtube
Papucul Doameni, planta spectaculoasă din Apuseni FOTO captură video Youtube

Parcul Natural Apuseni a lansat un film documentar dedicat plantelor din zona administrată. Cele mai frumoase specii din flora României sunt trecute în revistă, iar filmul oferă o serie de informații despre fiecare în parte.

Floare protejată încă din 1938

Printre acestea, Papucul Doamnei, cea mai spectaculoasă orhidee sălbatică din Europa, după cum spun realizatorii documentarului. Cypripedium calceolus, cum se mai numește, este o floare care, pentru frumusețea și raritatea ei, a fost protejată încă din 1938, prin Decret Regal. Planta crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufișuri mai mult sau mai puțin umbroase, dar preferă terenurile calcaroase, umede, cu humus descompus.

Papucul doamnei a fost culeasă excesiv, așa că, din păcate, a dispărut din multe regiuni ale țării. Este întâlnită în zonele sălbatice din Apuseni. Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere multor legende. Una din ele (se regăsește în folclorul mai multor popoare) asociază forma florii cu un papuc: al Zeiței Venus, al unei domnișoare, care, furate de dragoste, dar trezite la timp visul de iubire, au fugit din fața ispitei și și-au pierdut condurul în iarbă.

Peste 1.500 de specii de plante

Explorarea din punct de vedere botanic a Munţilor Apuseni, inclusiv a Parcului Natural Apuseni a început cu mai mult de un veac în urmă și a evidenţiat bogăţia floristică a acestei unităţi geografice. Întreg teritoriul Parcului Natural Apuseni aparţine etajului montan-subalpin, iar speciile care participă la alcătuirea covorului vegetal sunt în majoritatea lor specii cu răspândire montană.

Conform informaţiilor actuale, în Parcul Natural Apuseni se găsesc peste 1.550 specii de plante, dintre care unele sunt protejate la nivel european iar altele la nivel național. În conformitate cu Lista Roşie Naţională a plantelor, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni au fost identificate până, în prezent, un număr de 97 de specii de plante protejate.

Pajiştile montane se caracterizează printr-o diversitate floristică deosebit de ridicată, fiind identificate până în prezent, un număr de 420 specii de plante.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite