Cătunul mirific și spectaculos din Apuseni, aflat între cer, păduri şi stânci de calcar. Cum se ajunge la Casa de Piatră

0
Publicat:

Niciun alt cătun din Apuseni nu este atât de mirific și de spectaculos cum este Casa de Piatră. Satul înconjurat de stânci, de unde i se trage şi numele, este căminul a circa 20 de familii.

Cătunul spectaculos din Munții Apuseni FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră
Cătunul spectaculos din Munții Apuseni FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră

Una dintre „minunile” Munților Apuseni, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de centrul comunei Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1.000 şi 1.200 de metri. Din punct de vedere administrativ este parte componentă a comunei Arieșeni.

Sătucul este amplasat între cer, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit. Înconjurat de stânci, de unde i se trage şi numele, este căminul a circa 20 de familii. Femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. În ultimii 10 ani s-a dezvoltat mult și agroturismul, care a adăugat o sursă suplimentară de venit pentru localnici.

Imagine aeriană a cătunului FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră
Imagine aeriană a cătunului FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră

Cătunul este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni.

Până la începutul anilor 2000, nu exista curent, lampa cu petrol era la putere și cu greu găseai un loc bun pentru semnal la telefon. Toate acestea au creat o liniște de care oamenii s-au îndrăgostit.

Experiență inedită pentru turiști

În mijlocul aşezării, lângă locul unde odinioară era vechea bisericuţă, localnicii au ridicat noua biserică, mândria satului, care adună cele câteva familii rămase în poiana mărginită de molizi falnici şi de stâncile Culmii Crestăturii.

Firea moților de aici e aspră la prima vedere, datorită condițiilor grele în care își cresc puţinele animale, îndurând ierni lungi, cu puține roade, pe un un platou carstic tipic, marcat de evenimente carstice. Trăiesc din creșterea animalelor, câteva răsaduri, ciuperci, afine, mure. Mare parte din necesități se cumpără de la „oraș” dar, cazat în zonă, nu simți că-ți lipsește ceva.

Satul din Apuseni în timpul iernii FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră
Satul din Apuseni în timpul iernii FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră

În timp vestea s-a dus și la străini, care s-au înmulțit de la an la an și veneau cu plăcere să se bucure de tihna satului şi de peisajele spectaculoase. Unii dormeau în podul casei sau în grajd pe fân - o experiență autentică pe care și-o doreau. Locuinţele din cătun păstreză arhitectura tradiţională şi sunt construite din lemn, în stil moţesc.

Peșterile spectaculoase din jur

În munţii din jur se află Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare, care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.

Peștera Ghețarul de la Vârtop FOTO Adevărul
Peștera Ghețarul de la Vârtop FOTO Adevărul

Gheţarul de la Vârtop deţine o mulţime de formaţiuni extrem de diverse şi, în acelaşi timp, bine conservate. Aceasta nu este ramificată, însă oferă un decor divers şi intim, ca ambianţă a încăperilor.

Chiar dacă nu este foarte lung, culoarul peşterii este o adevărată aventură pentru cei care vor să îl străbată: urcuşuri şi coborâşuri, mers strecurat, aplecat, în genunchi, printre pereţii umezi ai culoarelor. Peştera a devenit faimoasă în anii ’70, când au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Neanderthal, care sunt împietrite şi au o vechime de 62.000 de ani.

Cătunul în culorile toamnei FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră
Cătunul în culorile toamnei FOTO Facebook/ Satul Casa de Piatră

Se ajunge la Casa de Piatră pornind din comuna Gârda de Sus, pe un drum destul de facil care poate fi parcurs şi cu maşina. Drumul comunal  şerpuieşte prin pădure, cale de 12 km, însoțind valea Gârda Seacă, o vale bogată în chei, peșteri, izbucuri și multe alte fenomene carstice fermecătoare. Ultimii șase km sunt cu drum de piatră, primii șase sunt asfaltați.

O a doua variantă de acces este cu mașina pe drumul care duce la Ghețarul de la Scărișoara, apoi din Cătunul Ghețarul, la pas, pe traseul turistic Triunghi Albastru spre Padiș, pe care se ajunge în aproximativ trei ore și jumătate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite