Imagini unice cu animale sălbatice în Apuseni. Ursul, râsul și cerbul în mediul lor natural VIDEO

0
Publicat:

Un documentar care prezintă mamiferele mari care populează Parcul Natural Apuseni a fost realizat de reprezentanții ariei protejate care se întinde pe teritoriul administrativ a trei județe: Bihor, Alba și Cluj.

Urși la o scăldătoare din pădure FOTO Parcul Natural Apuseni
Urși la o scăldătoare din pădure FOTO Parcul Natural Apuseni

În cadrul filmului sunt prezentate animale precum urși, râși, capre negre, vidre, lupi sau cerbi. Peisaje care taie respirația și animale pe care majoritatea dintre noi le vedem doar în documentare, fac acest film de prezentare unul foarte special.

Documentarul a fost făcut în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Aria protejată cuprinde suprafeţe de pe teritoriul administrativ a 16 comune, şi proprietăţi aparţinând la 25 de comune. În ce priveşte numărul de comunităţi, pe teritoriul Parcului sunt cuprinse integral 53 localităţi şi trei sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop), parţial fiind cuprinse încă opt localităţi, situate pe limitele parcului.

Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care la primul Congres al Naturaliştilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul şi obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni. În anii ’50, ca urmare a altor descoperiri importante în explorarea endocarstului, au fost făcute demersuri de către Marcian Bleahu.

Cerbi în mediul lor obișnui FOTO Parcul Natural Apuseni
Cerbi în mediul lor obișnui FOTO Parcul Natural Apuseni

În anii ’70 s-a pregătit prima documentaţie ştiinţifică privind declararea parcului însoţită şi de o primă hartă evidenţiindu-se faptul că această zonă este printre ultimele zone naturale de carst împădurit de asemenea dimensiuni din Europa.

Prin Hotărârea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele "Parcului Natural Apuseni” care au dat şi suprafaţa totală de 75.784 ha.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite