Cum a ajuns un medic din Camerun să profeseze la un spital din Apuseni. Povestea lui Mboh Charles, doctor neurolog în Ţara Moţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mboh Charles a ales să profeseze la Spitalul Orăşenesc din Cîmpeni
Mboh Charles a ales să profeseze la Spitalul Orăşenesc din Cîmpeni

Un medic neurolog, originar din Camerun, absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, a dat spitalul dintr-un mare centru universitar pe o unitate medicală mică din oraşul Cîmpeni.

Mboh Charles, medic specialist neurolog, are 30 de ani şi este căstorit cu o româncă cu care are 4 copii. Profesează la Spitalul Orăşenesc Cîmpeni de circa 2 luni de zile. Spune că, deja, s-a obişnuit cu colegii de muncă şi cu pacienţii şi speră să poată rămâne cât mai mult în mica unitate medicală din Apuseni. O aşteaptă acum pe soţia sa, medic pediatru, şi pe cei patru copii, care ar urma să ajungă la Cîmpeni până la sfârşitul anului 2018.

Pentru a-l convinge pe Charles Mboh să vină la Câmpeni, reprezentanţii spitalului a folosit toate resursele disponibile. Au reuşit să îi obţină un apartament în chirie în oraş, costuri pe care ar urma să le suporte Consiliul local şi l-au asigurat pe medic că în spital va lucra cu un colectiv liniştit şi că va avea parte tot sprijinul celor din jurul său. Secţia de Neurologie a spitalului a fost dotată cu opt paturi, iar spitalul are promisiunea că va primi şi un computer tomograf. De asemenea, se încearcă achiziţionarea unui aparat RMN printr-o finanţare din fonduri europene. 

medic apuseni alba

”Nu vreau să îmi fac o părere fixă, dar deocamdată sunt foarte bine primit aici. Pacienţii sunt oameni de treabă. Nu am avut probleme şi nici plângeri. Sunt cât de cât integrat, este o primă fază reuşită. Urmează să intervină şi partea familială, să îmi aduc şi copiii şi soţia. Deocamdată sunt mulţumit”, spune medicul camerunez, care vorbeşte limba română aproape perfect. Pacienţii acestuia sunt foarte mulţumiţi de servicii şi apreciază faptul că nu mai sunt nevoiţi să meargă sute de kilometri pentru un consult de specialitate.

”Este un medic bun şi cu inima bună. Ne place de el. Nu avem treabă cu culoarea pielii lui. Are grijă de bolnavi”, spune o pacientă a acestuia. La spitalul din Cîmpeni, acre deserveşte peste 50.000 de locuitori din Apuseni, era nevoie de prezenţa unui medic neurolog ca de aer. În zonă sunt foarte multe accidente vasculare, iar toţi bolnavii erau trimişi la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Târgu Mureş, în funcţie de gravitatea situaţiei.

medic apuseni alba

Mboh Charles spune că a ales spitalul din Cîmpeni pentru că medicina în România trebuie practicată la un nivel bun în oricare oraş. ”Şi Câmpeniul merită să aibă un neurolog, cardiolog şi alţi medici. Nu ne putem concentra doar în oraşele mari. Dacă oraşele mici nu au medici specialişti, oraşele mari vor fi mult mai aglomerate, pentru că toţi pacienţii merg acolo”, afirmă medicul neurolog. Acesta a fost plăcut impresionat de ce a găsit în spitalul din Apuseni. ”Nu fac comparaţii cu alte spitale, dar am fost plăcut surprins de ce am găsit aici. Nu mă aşteptam la această calitate a serviciilor echipei medicale, de la asistente, infirmiere şi medici. Lucrurile sunt bine întreţinute, este curăţenie. Partea astea este îndeplinită. Condiţiile nu sunt cele întâlnite în centre universitare, dar se face tot ce se poate pentru a satisface pacienţii”, spune Mboh Charles. 

Camerunezul mai afirmă că s-a obişnuit cu mâncarea, care la Cîmpeni are o caracteristică mult mai tradiţională decât la Cluj-Napoca şi speră că oamenii vor fi mulţumiţi de prezenţa sa în calitate de medic neurolog. Spitalul din Cîmpeni are un număr de 125 de paturi structurate pe şase secţii.

Citiţi şi:

 

FOTO Eroul uitat care îşi doarme somnul de veci în epava avionului cu care s-a prăbuşit în Apuseni. Momente emoţionante la 28 de ani de la tragedie

 

Cine sunt românii morţi în accidentul teribil din Turcia. Una dintre victime a candidat la Primăria Blaj din partea PMP

 

FOTO VIDEO Record Guinness la Alba Iulia: cea mai mare imagine a unei ţări formată din oameni. Cifra 100 realizată simbolic în harta României

 

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri