Cu două zile înainte de incendiul care i-a distrus pensiunea, primarul din Arieşeni a câştigat definitiv procesul penal care îi putea aduce pierderea funcţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două zile înainte ca pensiunea în valoare de sute de mii de euro a primarului din Arieşeni, Marin Jurj, să fie mistuită într-un incendiu puternic, acesta a câştigat definitiv un proces penal care îi putea aduce pierderea funcţiei. Cel mai probabil între cele două situaţii nu există nicio legătură, dar pot fi aduse în atenţie având în vedere timpul scurt dintre evenimente.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în 24 noiembrie 2016, decizia definitivă în dosarul penal, de conflict de interese al primarul din Arieşeni, Vasile Marin Jurj. Instanţa a menţinut decizia Judecătoriei Cîmpeni şi a modificat-o doar în ceea ce priveşte achitarea cheltuielilor de judecată în valoare de 500 de lei, care rămân în sarcina statului român. Interesant este că modificarea deciziei în acest sens a fost solicitată chiar de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni.

Minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia:

Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni împotriva sentinţei penale nr. 123/2016 pronunţată de Judecătoria Cîmpeni în dosar nr. 339/203/2016. Desfiinţează sentinţa penală atacată, sub aspectul laturii penale, privind obligarea inculpatului Jurj Vasile Marin la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, şi, procedând la o nouă judecată, în aceste limite: În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi la judecata în prima instanţă rămân în sarcina acestuia. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată. În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 24.11.2016. 

pensiune arieseni

Aşa arăta pensiunea ”La Vasile” înainte de a fi mistuită de flăcări

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, inculpatul Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 02.04.2009 – 02.10.2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului. Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj.

Pensiunea este, de fapt, proprietatea primarului, iar părinţii acestuia apar în documentele oficiale pentru a evita un posibil conflict de interese. ”Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada 2009 – 2013, Primăria Comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătoria Cîmpeni a reţinut că ”date fiind împrejurările săvârşirii infracţiunii, modul şi mijloacele săvârşirii, precum şi scopul urmărit, fapta săvârşită de inculpat nu prezintă un pericol social de natură să atragă aplicarea unei sancţiuni penale”. Judecătorul a avut în vedere ”persoana şi conduita inculpatului care a recunoscut faptele săvârşite, a arătat motivaţia pe care a avut-o la momentul săvârşirii acestora şi a regretat faptul că nu a fost mai atent pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii” şi a constatat că ”nu s-a înregistrat săvârşirea nici unui prejudiciu şi prin urmare nici constituirea de parte civilă”. Prin urmare, primarul Marin Jurj a fost achitat pentru conflict de interese, fiind sancţionat cu o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia Judecătoriei a fost menţinută la Curtea de Apel.

Pensiune de sute de mii de euro, distrusă în incendiu

La două zile de la pronunţarea deciziei definitive, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26/27 noiembrie 2016, un incendiu devastator a izbucnit la pensiunea ”La Vasile”, despre care se vorbeşte în rechizitoriul Parchetului. Alarma s-a dat după ora 24.00, însă, construcţia fiind din lemn, flăcările s-au extins cu repeziciune iar până la sosirea pompierilor focul era generalizat. Potrivit ISU Alba, la faţa locului au intervenit 4 autospeciale cu apă şi spumă, 15 subofiţeri de la Pichetul Câmpeni şi staţia de pomieri Ştei, un grup operativ cu 2 ofiţeri şi un subofiţer de la Alba Iulia, două ambulanţe SMURD şi voluntari de la SVSU Arieşeni.

"Pensiunea, care era din lemn, a ars în totalitate. Când au ajuns echipele incendiul era generalizat. Flăcările s-au extins la o anexa a aceleiaşi pensiuni şi la o anexa a unui vecin, acestea fiind distruse. Fiind o cantitate foarte mare de material lemnos, inclusiv a celui depozitat, intervenţia este una foarte dificilă", a declarat căpitan Todor Cristian. În incendiu nu au fost persoane rănite, întrucât la pensiune nu era cazat niciun turist, însă o femeie, probabil soţia proprietarului, a suferit un atac de panică şi a avut nevoie de asistenţă medicală. În urma incendiului, au ars aproximativ 450 de metri pătraţi, o anexă a pensiunii şi o altă anexă a unui vecin. Pagubele sunt în valoare de sute de mii de euro. 

Citiţi şi:

Pensiunea primarului din Arieşeni, distrusă într-un incendiu devastator. Pagubele sunt de sute de mii de euro

 

Cum a fost scăpat de conflict de interese penal un primar de la ţară. Motivarea ridicolă ar putea ajunge studiu de caz

 

Primarul din Arieşeni, judecat pentru conflict de interese penal. Marin Jurj a plătit servicii de cazare la pensiunea administrată de tatăl său

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri