Cum a fost scăpat de conflict de interese penal un primar de la ţară. Motivarea ridicolă ar putea ajunge studiu de caz

0
0
Marin Jurj a fost achitat la prima instanţă pentru conflict de interese penal
Marin Jurj a fost achitat la prima instanţă pentru conflict de interese penal

Judecătoria Cîmpeni, din judeţul Alba, l-a achitat pe primarul din localitatea Arieşeni pentru conflict de interese chiar dacă procurorii au constatat că acesta a cumpărat din banii primăriei bunuri şi servicii de cazare de la firma administrată de tatăl său. Motivarea instanţei frizează ridicolul.

Comuna Arieşeni este o staţiunea turistică recunoscută, mai ales pentru practicarea sporturilor de iarnă. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a fost înregistrat, pe fond, la Judecătoria Cîmpeni. Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, inculpatul Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 02.04.2009 – 02.10.2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului. Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj.

Pensiunea este, de fapt, proprietatea primarului, iar părinţii acestuia apar în documentele oficiale pentru a evita un posibil conflict de interese. Până la urmă, însă, primarul Marin Jurj a fost prins de procurori că a încălcat legea. ”Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada 2009 – 2013, Primăria Comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

A refuzat acordul de vinovăţie pentru că pierdea funcţia de primar

Primarul Marin Jurj a recunoscutr faptele încă din faza de cercetare penală şi a vrut, iniţial, să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul. Procurorii au propus pedeapsa închisorii de 1 an, cu amânarea aplicării pe un termen de supraveghere de 2 ani, respectiv interdicţia de a mai putea exercita funcţia de primar în această perioadă. Primarul din Arieşeni a refuzat această ”ofertă”, în condiţiile în care pierdea funcţia pe care o deţine deja de 8 ani. În aceste condiţii, dosarul a ajuns în instanţă. Surprinzător, Marin Jurj a fost achitat la Judecătoria Cîmpeni, unde a primit doar o amendă administrativă. Motivarea deciziei este sugestivă şi frizează ridicolul situaţiei.

Astfel, prin declaraţia dată de inculpat, la data de 14 iulie 2016, acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, şi-a menţinut toate declaraţiile date anterior, nu a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale, dar a dorit să explice condiţiile şi modul în care s-au derulat actele materiale reţinute în sarcina sa şi nu a solicitat judecarea în procedura simplificată, se arată în motivarea sentinţei. De asemenea, primarul Marin Jurj a depus mai multe declaraţii date de locuitori ai comunei Arieşeni ”din cuprinsul cărora rezultă buna conduită a inculpatului, preocuparea acestuia faţă de nevoile comunităţii şi a cetăţenilor din comuna Arieşeni, atitudinea corectă şi cinstită pe care acesta o are în relaţiile de serviciu, în familie şi în societate, toate aceste însuşiri fiind în concordanţă cu aspectele reţinute în caracterizarea inculpatului conţinută în rechizitoriul înaintat instanţei”.

A cumpărat de la magazinul familiei ”în interesul comunei”

Magistraţii au reţinut în decizia lor faptul că primarul Jurj a avut în vedere interesul comunei, şi nu pe cel patrimonial: ”Din declaraţiile martorilor audiaţi rezultă că achiziţiile de materiale consumabile s-au făcut în perioada menţionată pentru situaţiile de nevoie imediată în funcţionarea primăriei şi întrucât în localitatea Arieşeni nu funcţiona un alt magazin care să comercializeze produse industriale, inclusiv consumabile de birou, ceea ce ar fi presupus ca pentru achiziţionarea consumabilelor de birou să se efectueze deplasări într-o altă localitate care ar fi atras şi creşterea cheltuielilor pentru procurarea respectivelor consumabile. Aceste aspecte sunt confirmate şi de conţinutul avizelor de însoţire a mărfii depuse la dosarul cauzei din care rezultă că s-au cumpărat hârtie, agrafe de birou şi altele de acest fel. 

De la SC Vilidom SRL au mai fost cumpărate şi produse industriale constând în cuie, becuri, mături, prelungitor electric, găleţi pentru curăţenie, produse care de asemenea, având în vedere cantităţile reduse ale acestora, justifică necesitatea utilizării lor în sediul instituţiei administrative la un moment dat, precum şi a celorlalte sedii ce se află în directa administrare a primăriei, cum ar fi biblioteca sau căminul cultural. De la SC Vilidom SRL au mai fost achiziţionate şi cuie, vopsea lavabilă, determinate de executarea unor renovări la căminul cultural pentru care constructorul a solicitat achiziţionarea acestor produse în vederea realizării unei modificări în cursul procesului de renovare a tavanului pentru Căminul Cultural Arieşeni”.

Invitaţi la Serbările Zăpezii, cazaţi la pensiunea familiei

La fel de ”interesantă” este motivarea instanţei şi în ceea ce priveştea a doua situaţie de conflict de interese, respectiv cazarea unor invitaţi la pensiunea familiei în anul 2013, cu ocazia Serbărilor Zăpezii: ”Coroborând datele înscrise în HCL din data 17 ianuarie 2013 cu declaraţiile martorilor audiaţi, inclusiv cele ale inculpatului, şi corelând aceste date cu plăţile efectuate către SC Vilidom SRL rezultă că în comuna Arieşeni se organizează de mai mulţi ani Serbările Zăpezii, că acest eveniment atrage turişti în localitate şi că pentru anul 2013 pregătirile pentru Serbările Zăpezii, inclusiv stabilirea bugetului alocat s-au făcut relativ târziu raportat la data organizării acestora în luna februarie 2013. Întrucât numai la 17 ianuarie 2013 s-a dispus alocarea fondurilor pentru organizarea Sărbătorilor Zăpezii din luna februarie 2013, s-a întâmpinat o reală dificultate în ceea ce priveşte asigurarea cazării şi a spaţiului pentru pregătirea mesei pentru invitaţii de la acest eveniment. Anterior, cazarea invitaţilor şi spaţiul bucătăriei au fost puse la dispoziţia comunei în incinta taberelor şcolare, lucru care însă nu s-a mai putut realiza în anul 2013 întrucât parţial locaţiile de cazare se aflau în renovare, fiind puse la dispoziţia primăriei doar un număr de 30 de locuri. 

Timpul relativ scurt până la derularea evenimentului a făcut imposibilă găsirea pe raza comunei Arieşeni a altor spaţii de cazare, având în vedere că respectivele pensiuni aveau deja locurile rezervate. În atare situaţie inculpatul a apelat la familia sa, respectiv la tatăl său care deţine pensiunea ce aparţine de SC Vilidom SRL, care a procedat la anularea rezervărilor deja făcute şi a asigurat diferenţa spaţiilor de cazare necesare pentru cei 150 invitaţi la evenimentul organizat. De altfel nici prin rechizitoriul Parchetului nu s-a reţinut existenţa unui prejudiciu provenit din preţul de achiziţie sau cazare plătite către SC Vilidom SRL mai mari decât ar fi fost plătite către o altă societate pentru aceleaşi produse şi servicii”.

Amendă administrativă şi cheltuieli de judecată

În final, instanţa a reţinut că ”date fiind împrejurările săvârşirii infracţiunii, modul şi mijloacele săvârşirii, precum şi scopul urmărit, fapta săvârşită de inculpat nu prezintă un pericol social de natură să atragă aplicarea unei sancţiuni penale”. Judecătorul a avut în vedere ”persoana şi conduita inculpatului care a recunoscut faptele săvârşite, a arătat motivaţia pe care a avut-o la momentul săvârşirii acestora şi a regretat faptul că nu a fost mai atent pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii” şi a constatat că ”nu s-a înregistrat săvârşirea nici unui prejudiciu şi prin urmare nici constituirea de parte civilă”. Prin urmare, primarul Marin Jurj a fost achitat pentru conflict de interese, fiind sancţionat cu o amendă administrativă de 1.000 de lei. De asemenea, i s-a impus achitarea unor cheltuieli de judecată de 500 de lei. Decizia Judecătoriei a fost contestată de Parchet, iar dosarul urmează să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Citiţi şi:

 

Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, trimis în judecată pentru conflict de interese penal

 

Primarul din Arieşeni, judecat pentru conflict de interese penal. Marin Jurj a plătit servicii de cazare la pensiunea administrată de tatăl său

 

Primarul comunei Lupşa din Alba, acuzat că şi-a angajat soţia la primărie, a pierdut procesul cu ANI

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri