Centura de 8 milioane de euro de la Alba Iulia, primul pas: a fost scoasă la licitație proiectarea

0
Publicat:

Consiliul Județean Alba a lansat licitația aferentă serviciilor de proiectare pentru centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, proiect estimat la 8 milioane de euro.

Drumul va fi finanțat de CJ Alba FOTO Adevărul
Drumul va fi finanțat de CJ Alba FOTO Adevărul

Valoarea totală estimată a contractului pentru realizarea studiilor aferente investiției este de 1.428.570 de lei, fără TVA. Proiectul ar urma să fie gata într-un interval de 3-5 ani, în funcție de resursele financiare ale Consiliului Județean Alba.

Potrivit caietului de sarcini, se propune realizarea unui drum de legătură de clasă tehnică III, cu două benzi de circulație rutieră. Lățimea totală a culoarului de dezvoltare a drumului de legătură este de 30 m.

Lungimea drumului de legătură propus este de cca. 6,01 km, suprafața estimată afectată de construcție fiind de 180.310,80 mp. Amplasamentul propus pentru drumul de legătură începe la intersecția în sens giratoriu cu centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia existentă și DN 1 și se finalizează între Micești și Șard, pe DN 74.

Pasaj suprateran de 170 de metri

Traseul ales pentru centura ocolitoare este situat pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia (4,25 km) și comunei Ighiu (1,75 km). Finalizarea proiectului va duce la deblocarea din punct de vedere al traficului zona rezidenţiala Alba Iulia – Miceşti, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munţilor Apuseni, şi care doreşte să ajungă la autostrada A10 și DN1, va folosi noua centură.

Centura va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran cu o lungime de 170 de metri. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.

Pe traseul drumului există rețele edilitare: rețea electrică de înaltă tensiune, magistrală de gaz, magistrală de apă. Din punct de vedere al dezvoltării edilitare pentru drumul de legătură propus, acesta va fi echipat cu toate rețelele necesare bunei funcționări, respectiv canalizare pluvială, energie electrică pentru sistemul de iluminat public și viitoarele propuneri de construcții, canalizare menajeră pentru viitoarele dezvoltări urbanistice ale zonei.

Alba Iulia are o centură veche de 30 de ani și în zona de sud a municipiului, în paralel cu noua autostradă A10.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite