Polițiști și procurori criticați de un judecător pentru că au vrut să închidă un dosar penal: „Sunt slab pregătiți”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un magistrat din județul Alba a respins închiderea unui dosar într-un caz de înșelăciune pe internet susținând că polițiștii și procurorii sunt slab pregătiți pentru a cerceta astfel de infracțiuni.

Anchetatorii au fost criticați de judecător FOTO Adevărul
Anchetatorii au fost criticați de judecător FOTO Adevărul

Magistratul de la Judecătoria Câmpeni a invocat faptul că renunțarea la urmărirea penală ar însemna încurajarea celor care comit astfel de fapte. Infracțiunea cercetată este cea de efectuare de operațiuni în mod fraudulos.

Plângerea a fost depusă în iulie 2021 de către un tânăr care a reclamat că, în urma unei discuții purtate pe Whatsapp cu o persoană necunoscută, a urmat un link pentru a primi o sumă de bani, însă i-a fost retrasă din cont suma de 250 euro. Anterior, acesta și-a introdus datele bancare pe site-ul trimis de infractor și a confirmat transferul de bani către contul respectiv.

„Numitul (…) a accesat acel link şi a fost redirecţionat către o pagină web, unde era un formular în care sus-numitul şi-a introdus datele cardului bancar, numărul cardului, data expirării şi codul. Mai apoi, acesta a primit un mesaj în aplicaţia (…) prin care i-a fost cerut să confirme o tranzacţie în valoare de 250 euro. Acesta a efectuat o captură de ecran pe care i-a trimis-o posibilului cumpărător, care i-a comunicat că este o simplă verificare a cardului şi să confirme tranzacţia deoarece suma de 250 de euro nu îi va fi luată din cont, după care va primi un cod. Numitul (…) a reluat procedura şi confirmat tranzacţia, fiind efectuată astfel o plată în valoare de 250 euro”, a susținut păgubitul în declarație.

După un an, autorul faptei nu a putut fi identificat, motiv pentru care procurorul a decis închiderea dosarului. Pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv era nevoie și de acceptul unui judecător.

Autorul ar avea mai multe victime la activ

„Modul în care a fost săvârșită această faptă denotă o bună calificare a autorului în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni și faptul că acesta nu se află la prima incidență cu legea penală. Mai mult, exisă premisa că autorul faptelor ar fi procedat în același mod și cu alte victime, pentru fapte similare săvârșire începând cu anul 2020. Acest fapt denotă un adevărat mod de viață din partea autorului, mizând și pe slaba pregătire a organelor care cercetează faptele reclamate, prin aceasta obținând venituri importante pentru asigurarea unui anumit nivel de trai”, a precizat magistratul în încheierea din 30 august 2022.

Acesta a completat că modul de săvârșire a infracțiunii indică o bună pregătire a autorului  în ceea ce privește comiterea de infracțiuni, respectiv „prin captarea încrederii persoanei vătămate, prezentarea denaturată a unor aspecte, iar în final de obținere a diminuării patrimoniului persoanei vătămate, corelativ cu cresterea patrimoniului acesteia”.

Judecătorul a mai susținut că măsura de renunțare la urmărire penală nu ar face altceva decât să îl încurajeze pe autorul faptelor precum și pe alte persoane care ar intenționa să procedeze în acest mod.

„Constatându-se că nu se poate reține susținerea procurorului că nu ar exista un interes public pentru urmărirea infracțiunilor cercetate în prezenta cauză respectiv efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos (…) se va desființa soluția de renunțare la urmărire penală și se va trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale”, a conchis magistratul din Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite