Cadou pentru primarul PSD din Arieşeni, în ultimele zile de mandat: închisoare cu executare pentru fapte de corupţie
0Primarul în funcţie al comunei Arieşeni, Marin Jurj, a primit un ”cadou” în ultimele zile de mandat. Edilul a fost condamnat de prima instanţă la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.
Primarul în funcţie al comunei Arieşeni, Marin Jurj (PSD), a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Hotărârea a fost pronunţată luni, 19 octombrie, şi poate fi conetstată la Curtea de Apel. Jurj este, încă, primar al comunei Arieşeni, staţiunea turistică din Apuseni, deşi a pierdut alegerile. Noul primar nu a depus jurământul pentru a prelua mandatul.
Marin Jurj a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi la 1 an de închisoare pentru fals intelectual. Pedeapsa rezultantă este de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Primarul a fost achitat pentru infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Alături de acesta au mai fost deferiţi instanţei pentru infracţiuni similare Bădică Ştefan Horaţiu şi Bădică Anamaria, precum şi persoana juridică Alfa Ştef Proiect SRL. Potrivit deciziei Tribunalului, Bădică Ştefan Horaţiu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare şi 9.000 de lei amendă penală. Bădică Anamaria a fost achitată pentru toate infracţiunile, iar firma menţionată a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 24.000 lei, precum şi la pedeapsa complementară constând în interzicerea participării la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 1 an şi 6 luni de la data rămânerii definitive de hotărârii instanţei.
Magistratul a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar a menţinut măsurile asigurătorii luate prin ordonanţa din data de 28 septembrie 2017 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. De asemenea, au fost anulate un număr de 48 de înscrisuri care au fost falsificate şi care au fost utilizate la săvârşirea infracţiunilor.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”), inculpatul Jurj Vasile Marin, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, de către reprezentanţii instituţiei amintite anterior, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumelor solicitate, în cuantum total de 383.855 lei. În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 348.891 lei.