Bucătar amendat pentru nerespectarea regulilor de igienă. Stafilococul auriu a băgat în spital 20 de nuntași din Alba

0
Publicat:

Prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv a fost detectată în toate alimentele servite la o nuntă din Alba Iulia, respectiv în unele produse de la o petrecere de cununie din comuna Ocoliș. 20 de persoane au ajuns la spital.

20 de persoane au ajuns la spital FOTO Unsplash
20 de persoane au ajuns la spital FOTO Unsplash

Persoanele care s-au prezentat la două spitale au fost tratate pentru cu toxinfecţie alimentară. Incidentele au avut loc în 2 septembrie.

Potrivit DSP Alba, testele de laborator au indicat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate alimentele servite la sala de evenimente din Alba Iulia unde, în 2 septembrie, 13 nuntaşi au acuzat stări de rău, motiv pentru care s-au prezentat la UPU Alba Iulia. De asemenea, testele de sanitaţie prelevate de pe suprafeţe şi de pe mâinile personalului au indicat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv şi a stafilocolului hemolitic.

Ca urmare, instituția a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 25.000 de lei pe persoană juridică, pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare. De asemenea, bucătarul a fost amendat cu 1.600 de lei pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală pe tot timpul programului de lucru în sectorul alimentar.

„În plus, măsura suspendării activităţii sălii de evenimente se menţine până remedierea neconformităţilor constatate, ceea ce presupune inclusiv rezultate conforme ale testelor de sanitaţie", precizează DSP Alba.

Mâncare adusă din trei județe

În cazul pensiunii din Ocoliş, unde 30 de persoane au participat la o petrecere de cununie, șapte dintre ele acuzând stări de rău, fiind transportate la Spitalul Municipal Turda, s-a aplicat o amendă contravenţională proprietarului, în cuantum de 2.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.

„S-a constatat că mâncarea servită nu a fost preparată la locaţia desfăşurării evenimentului, ci a fost cumpărată de către organizatori din mai multe judeţe (mezelurile din Cluj şi Bacău, brânzeturile din Harghita) şi adusă porţionată şi ambalată la pensiune. Testele de laborator prelevate din alimente au detectat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv", a mai transmis DSP Alba.

Anterior, şi DSVSA Alba a amendat sala de evenimente din Alba Iulia cu 20.000 de lei, fiind dispus totodată şi suspendarea temporară a activităţii. De asemenea, organizatorul petrecerii de cununie de la pensiunea din Ocoliş a fost amendat de către inspectorii sanitar-veterinari cu 1.200 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite