Animal sălbatic periculos, surprins la câţiva kilometri de Alba Iulia. Vânătorii sunt în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exemplarul fotografiat de un vânător din Alba Iulia. Foto: Bogdan Dragomir
Exemplarul fotografiat de un vânător din Alba Iulia. Foto: Bogdan Dragomir

Un exemplar de şacal a fost fotografiat, recent, la câţiva kilometri de Alba Iulia. Animalul sălbatic s-a înmulţit în ultimii ani, fapt care a alertat vânătorii.

Şacalul a devenit un real pericol pentru faună. Atacă animalele domestice din gospodării, dar şi căprioarele şi ciutele.

În urmă cu un an, un şacal a atacat o stână de oi în apropierea oraşului Ocna Mureş. Şase animale au fost omorâte. Identificarea animalului s-a făcut pe baza urmelor lăsate pe sol şi, de asemenea, pe modalitatea de atac, respectiv pe sfâşierea ovinelor.

Anual, fiecare fond de vânătoare are alocat un anumit număr de şacali care pot fi vânaţi. Atacurile înregistrate în mai multe zone ale ţării arată că numărul acestora a cerscut în ultimul timp. Primul şacal a fost împuşcat în Alba în anul 2009. 

Acest animal sălbatic este un mamifer carnivor din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.

Şacalul umblă foarte mult şi într-un timp scurt. Poate fi găsit la intervale de o zi, la distanţe de peste 100 de kilometri. Este văzut mai ales pe lângă gospodăriile din apropierea cursurilor de apă. Primăvara atacă turmele de oi sau de capre şi ucide miei şi iezi. 

Prezenţa şacalului la noi în ţară este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice accentuate din ultimii ani. Cele mai multe exemplare trăiesc în zona de răsărit a câmpiei Bărăganului, unde au întâlnit condiţii prielnice pentru a înlocui populaţiile de lupi, dispărute din zona de câmpie. 

    

Vă recomandăm să mai citiţi:

Premierul Nicolae Ciucă: „Fabricile de la Cugir nu au putut onora un contract de 1.000 de pistoale pentru Armata Română“

Dispută între liberali, într-un oraş din Transilvania. Un fost viceprimar pierde procesul prin care contestă schimbarea din funcţie

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite