Premierul Nicolae Ciucă: „Fabricile de la Cugir nu au putut onora un contract de 1.000 de pistoale pentru Armata Română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Premierul Nicoale Ciucă a afirmat, joi, 12 mai, la Alba Iulia, că fabricile de armament şi muniţie de la Cugir nu au putut onora un contract de 1.000 de pistoale destinate Armatei Române.

Discuţia a avut loc în urmă cu doi ani, când Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, a fost prezent la Fabrica de Arme şi la Uzina Mecanică din Cugir pentru discuţii privind relansarea industriei de apărare.

”Veniserăm pregătiţi să semnăm un contract cu uzina de la Cugir, din păcate uzina era în imposibilitatea de a semna acel contract, am convenit împreună cu managementul uzinei să revină cât mai curând posibil cu oferta de a putea să achiziţionăm armament pentru Armata Română produs în România, au venit, am făcut un contract pentru 1.000 de pistoale care din păcate, ele nici astăzi nu au putut să fie livrate, ca atare uzina de la Cugir se înscrie în întreg ansamblul industriei de apărare, care necesită investiţii şi tehnologie nouă”, a declarat premierul într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia.

Nicolae Ciucă a mai precizat că activitatea celor două societăţi de la Cugir se bazează pe tehnologie veche.

”Am văzut condiţiile de la Cugir, am văzut modul în care se derulează producţia acolo, este adevărat, totul se bazează pe tehnologie veche, iar la Cugir nu s-a investit. Cugirul, ca să poată să producă arme, echipamente competitive, trebuie obligatoriu să investească în tehnologie. Chiar le spuneam pentru că i-am văzut astăzi la standul acela de prezentare şi le-am spus că dacă vor să rămână operativi trebuie să investească în tehnologie şi să folosească creativitatea acelor tineri care erau acolo şi păreau a fi foarte dornici să îşi desfăşoare activitatea, dar nu pe tehnologia de acum”, a completat premierul.

Cele două fabrici de armament din Cugir se află într-o situaţie financiară dificilă, în luna februarie având loc aici o grevă a muncitorilor nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii. Prim-ministrul a precizat că există fabrici de armament unde s-a reuşit "o anume evoluţie" privind tehnologia folosită, iar produsele au o altă calitate.

”În continuare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, există acel plan pe 10 ani. Au avut loc întâlniri, chiar am avut discuţii, atât cu ministrul Economiei, cât şi cu ministrul Apărării. Au avut loc întâlniri la nivelul conducerii ministerelor, au avut loc întâlniri între specialişti, între planificatori. Există în continuare acel plan şi el este în derulare. Din păcate, nu s-a produs o schimbare în ceea ce înseamnă retehnologizarea industriei de armament din România. Nu peste tot, sunt întreprinderi unde, într-adevăr, s-a reuşit o anume evoluţie în ceea ce priveşte tehnologie nouă şi, desigur, calitatea echipamentelor este alta”, a mai afirmat Ciucă.

Premierul a mai susţinut că i-a solicitat ministrului Economiei ca încadrarea managementului fiecărei întreprinderi din industria de apărare să se realizeze prin concurs. ”Este în derulare în acest moment, am cerut ministrului Economiei ca în industria de apărare încadrarea managementului fiecărei întreprinderi să se realizeze prin concurs, fără să mai fie numiri politice. Este în desfăşurare”, a afirmat şeful Guvernului.

Vă mai recomandăm:

 

Destinul secretarului Marii Uniri de la 1918. Silviu Dragomir, închis pentru că a fost în guverne „burghezo-moşiereşti“

 

Sătucul cu 600 de locuitori transformat într-un centru logistic pentru toată Transilvania

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite