Şacalii continuă să omoare animalele din gospodăriile Deltei Dunării. Scrisorile oamenilor, fără răspuns
0Şacalii reprezintă o problemă majoră pentru locuitorii Deltei Dunării. Aceştia atacă deseori gospodăriile şi ucid animalele pe care le cresc oamenii. Apelurile acestora către autorităţi au rămas fără niciun rezultat.
Mihaela Constantina, din localitatea C.A. Rosetti, a postat pe Facebook, joi, 20 ianuarie, fotografia cu viţelul ucis de şacali, alături de un scurt comentariu: „Iubiţi şacalii, că de oameni vă doare fix în ...”.
Problema şacalilor care atacă gospodăriile oamenilor persistă în Delta Dunării de ceva vreme.
Anul trecut, primarii comunelor din deltă, alături de Asociaţia de Management a Destinaţiei Tursitice Delta Dunării (AMDTDD) au făcut adrese către Ministerul Mediului şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cerând să găsească soluţii.
Fiind vorba despre o rezervaţie a biosferei, niciun animal nu poate fi vânat fără autorizaţii speciale.
„Considerăm că oamenii, gospodăriile lor, micile afaceri pe care le au aici, trebuie protejate atunci când o specie devine extrem de agresivă şi produce pagube majore. Şacalul, deşi este ştiinţific considerat o specie invazivă, nu poate fi vânat în Delta Dunării, nu pot fi alocate cote anuale, aşa cum se întâmplă cu toate celelalte specii oriunde altundeva în ţară”, arătau primarii în adresa transmisă în 2021 către Ministerul Mediului,
Încă din 2014 ei au făcut sesizări cu privire la pagubele pe care şacalii le fac locuitorilor. Extracţiile făcute în anii 2015 şi 2018 nu au atins deloc cotele stabilite. de exemplu, în 2018 au fost vânate 100 de exemplare de şacali din cele 1.000 aprobate. De aceea, şacalii s-au înmulţit necontrolat.
Viţel omorât de şacali foto: FB/ Mihaela Constantina
„Situaţia devine din ce în ce mai îngrijorătoare pentru viaţa oamenilor, nu doar a animalelor domestice. Nu este de ignorat, de asemenea, că daunele pe care le produc şacalii influenţează negativ orice activitate economică din zonă, cu predilecţie turismul - perioada de cazare scade, plimbările se reduc, teama unui atac din partea şacalilor scade perioada din zi pe care turistul o petrece în natură”, mai spun primarii din zonă.
Ei au venit şi cu o serie de propuneri către Ministerul Mediului:
1. Pentru diminuarea daunelor produse de şacali în perioada imediat următoare, atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/organizaţii/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, astfel încât să nu se compromită şi recoltele şi populaţia de animale domestice din anul 2021, să se reducă ameninţarea la viaţa oamenilor şi să se deruleze şi activitatea turistică în parametri normali.
2. Să se elaboreze, în regim de urgenţă, un studiu de evaluare a populaţiei de şacali, a evoluţiei acesteia, cu recomandări atât privind cota necesară a fi recoltată anual, cât şi metoda optimă de efectuare a recoltării.
3. Să se elaboreze norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoare de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca orice altă specie.
4. Să se aprobe modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării. În prezent prevederile legialative presupun o procedură de foarte lungă durată, astfel încât extracţia se poate desfăşura şi după un an de la sesizarea atacurilor. Articolul privind derogarea de la interdicţia vânătorii în RBDD ar trebui să prevadă acţiuni imediate în cazul în care este ameninţată viaţa oamenilor şi un parcurs de aprobări mai scurt (pornind de la cote alocate anual, aprobarea Ministerului Mediului şi atribuirea execuţiei) pentru situaţia în care şacalii produc daune minore în intravilan.
Şi Consiliul Director al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării a transmis în cursul anului 2021 o scrisoare către Guvernatorul Deltei Dunării care tocmai declarase public faptul că şacalul nu reprezintă o problemă.
AMDTDD a prezentat atunci şi o listă a principalelor probleme cu care se confruntă locuitorii deltei:
* Resursă piscicolă mult diminuată;
* Lipsa unor programe de repopulare cu peşte;
* Canale şi intrări în lacuri colmatate sau blocate cu plauri şi material lemnos;
* Lipsa panotajelor de semnalizare;
* Birocratizarea excesivă a actelor de reglementare.
Vă recomandăm şi:
Şacalii, „urşii“ din Delta Dunării, atacă tot mai des. Localnici: „Ne distrug viaţa“