Alba: UPDATE VIDEO Copaci seculari smulşi din rădăcină în zona Parcului Custozza. Muncitorii i-au "îmbrâncit" cu buldozerul pe protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi copaci seculari de pe strada Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia au fost doborâţi astăzi de angajaţii societăţii Grup Corint SA. Arborii au fost smulşi din rădăcină cu excavatorul, după care au fost tăiaţi în bucăţi cu drujbele.

UPDATE ora 21.15: Situaţia privind legalitatea lucrărilor de defrişare a copacilor din Cetate este complicată. Cert este că  Primăria Alba Iulia nu are acord de mediu pentru doborârea copacilor, lucru prevăzut expres de legislaţia în domeniu. Răspunsul administraţiei locale este că la momentul iniţierii proiectului, în anul 2008, nu era nevoie de acord de mediu.

De asemenea, se mai invocă faptul că are loc doar o acţiune de eradicare a copacilor bărtrâni şi periculoşi, situaţie în care nu este nevoie, de asemenea, de acord de mediu. Garda de Mediu Alba a verificat astăzi legalitatea lucrărilor şi urmează să ofere mâine un răspuns oficial.

Protestatarii s-au întâlnit astăzi cu arhitectul şef al oraşului, Hedviga Călin, şi cu directorul Direcţiei de Investiţii, Silvia Moldovan. Au aflat astfel că planul de reabilitare a Parcului Custozza înseamnă tăierea tuturor celor 158 de copaci. În locul acestora va fi amenajat un complex ce va cuprinde o fântână arteziană, alei de marmură şi pavaje, respectiv 20 de arbuşti ornamentali. Tot mâine este aşteptată şi o poziţie oficială a conducerii Primăriei Alba Iulia.

UPDATE ORA 18.00: Trei protestatari susţin că au fost loviţi de un muncitor care conducea un buldozer.

„Au venit cu o lamă de buldozer peste noi. Am sărit în faţa unui copac pentru a-l proteja. L-am înconjurat, dar din păcate nu am reuşit să-l salvăm. Au venit cu cupa peste noi, pomul este la pământ. Nu am crezut că în Alba Iulia lui 2011 se poate întâmpla aşa ceva”, a spus Rareş Buglea, unul dintre albaiulienii implicaţi în accident.

image

Acesta a precizat că au fost lovite încă două persoane. „Lama utilajului l-a lovit pe avocatul Rău Cotuna şi pe un băiat pe nume Marius. Nu am depus încă plângere la poliţie, voi face acest lucru mâine dimineaţă. Noi suntem simpli cetăţeni care avem multe semne de întrebare cu privire la modul de tăiere a copacilor. Nu ni s-a arătat nici un document cu privire la autorizaţia de tăiere”, a mai spus Rareş Buglea. 

image

UPDATE ora 16.30: Între muncitorii de la Grup Corint şi tinerii adunaţi pentru a protesta împotriva tăierii copacilor au avut loc îmbrânceli. La faţa locului a sosit un echipaj al poliţiei locale pentru a calma spiritele.

image

Şoferul unui buldozer era aproape să îi acopere cu pământ pe câţiva tineri care s-au aşezat lângă un copac care urma să fie scos din rădăcină. În imaginile de mai jos a fost surprins acest incident.

Aproximativ 20 de persoane s-au adunat în zona Parcului Custozza pentru a protesta împotriva tăierii copacilor.

Oamenii nu au avut ce să facă şi au asistat cum sunt scoşi din rădăcină arborii de peste 100 de ani.Protestatarii i-au huiduit pe muncitori şi au decis să meargă la sediul firmei Grup Corint. Aici nu au găsit pe nimeni cu care să discute.

image
image

Planurile pe termen scurt ale protestatarilor vizează obţinerea autorizaţiei de construcţie de la Primărie şi atacarea documentului în instanţa de judecată.

image

Copacul era „în viaţă“ dimineaţă la ora 11.00

image

La ora 15.00 a fost smuls din rădăcină

image
Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite