Accident stupid şi o condamnare pentru ucidere din culpă. Pasager găsit vinovat pentru moartea unui biciclist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a intrat în comă după ce a căzut cu bicicleta. Foto Arhivă
Bărbatul a intrat în comă după ce a căzut cu bicicleta. Foto Arhivă

Un accident stupid a dus la decesul unui om şi la condamnarea penală a unui pasager aflat într-un autoturism, pentru ucidere din culpă.

Pasagerul în vârstă de 54 de ani a deschis o portieră din spate a autoturismului în care se afla, de care s-a lovit un biciclist care circula pe lângă maşină. Bărbatul aflat pe bicicletă a căzut şi s-a lovit la cap, a intrat în comă şi a decedat după câteva zile la spital.

Chiar dacă nu a recunoscut fapta şi a susţinut tot timpul că persoana aflată pe bicicletă este vinovată pentru că circula prea aproape de autoturism, bărbatul (Vasile B.) a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Incidentul a avut loc în 9 aprilie 2019, pe o stradă din municipiul Alba Iulia, iar prima hotărâre a fost pronunţată de Judecătoria Alba Iulia pe data de 12 noiembrie 2021. 

”În momentul în care inculpatul a deschis portiera autoturismului, persoana vătămată se deplasa pe bicicletă pe lângă autoturismul staţionat, la o distanţă de aproximativ 0,45 m de acesta, fiind angajată în depăşirea autovehiculului. Bicicleta a lovit cu partea dreaptă a ghidonului portiera deschisă, iar în urma impactului victima a fost proiectată pe suprafaţa carosabilă în partea laterală stânga faţă a autoturismului, suferind astfel multiple leziuni corporale”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor. 

Atenţionat de şofer să aibă grijă la biciclist

Situaţia pasagerului a fost agravată de declaraţia şoferului, ginerele său, care, imediat ce a oprit maşina, l-a atenţionat pe acesta să nu deschidă portieră fără să se asigure, respectiv să aibă grijă la bicicilistul care se apropia. Bărbatul a susţinut că, iniţial, a deschis portiera din stânga spate aproximativ 10 cm, asigurându-se atât cât i-a permis vizibilitatea, pentru ca apoi să deschidă uşa mai larg, moment în care persoana aflată pe bicicletă a acroşat portiera, s-a dezechilibrat şi a căzut.

”Inculpatul a arătat faptul că în momentul în care a deschis uşa mai larg, a fost avertizat de şoferul autovehiculului, care i-a spus să nu deschidă portiera şi să aibă grijă la bicicletă, însă evenimentul s-a derulat foarte repede, astfel încât nu a mai avut timp să închidă portiera. A declarat că nu se consideră vinovat de producerea accidentului rutier, culpa aparţinându-i persoanei vătămate, care a circulat mult prea aproape de autoturism şi cu viteză mult prea mare”, se susţine în hotărârea instanţei de judecată.

În cursul anchetei a fost realizată şi o expertiză judiciară, care a concluzionat că accidentul nu ar fi putut fi evitat, în condiţiile date, de către victimă: ”Niciuna din probele dosarului nu relevă vreo încălcare de către biciclist a vreunei norme la regimul circulaţiei rutiere. În raport de ansamblul materialului probator administrat, se va reţine culpa exclusivă a inculpatului în producerea evenimentului rutier”.

O societate de asigurare va trebui să plătească cheltuielile cu spitalizarea victimei care se ridică la aproape 47.000 de lei.

Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prima tură pe tronsonul cu probleme din A10. Asociaţie: „Lotul 2 Sebeş-Turda, aproape de inaugurare” VIDEO

Capcana rutieră de la trecerea la nivel cu calea ferată. Cum aplică Poliţia amenzi, deşi şoferii nu încalcă legea  

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite