Soţ şi soţie fără să vorbească o limbă comună. De ce a fost returnată o vietnameză din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

O femeie din Vietnam, care s-a căsătorit cu un cetăţean român cu şapte zile înainte de a-i expira viza de şedere pe teritoriul României a fost trimisă în ţara de origine după ce nu a putut demonstra că s-a căsătorit din dragoste.

Femeia a ajuns în Sibiu, din Vietnam, prin detaşare la o companie, pe postul de ”tâmplar universal”. 

Thi Ngoc a intrat în România în luna noiembrie anului 2019 şi avea un permis de şedere până pe 18 noiembrie 2020, însă în 26 octombrie firma din Sibiu, care a angajat-o, a dat-o dispărută.

Serviciile de Imigrări din Sibiu au început verificările şi au făcut documentaţia de trimitere a acesteia înapoi în Vietnam. S-a emis decizia de returnare, dar vietnameza a contestat actul administrativ în instanţă. 

Aceasta s-a căsătorit cu un cetăţean român cu şapte zile înainte de a-i expira viza de şedere în ţară şi s-a folosit de acest lucru pentru a cere rămânerea, în continuare, în România. Bărbatul are domiciliul în judeţul Timiş, motiv pentru care cazul a fost preluat de Serviciul de Imigrări Timiş.

Thi Ngoc susţine că s-a cunoscut cu persoana I. pe Facebook şi că s-au plăcut. Anterior, în luna mai a anului 2019, bărbatul ar fi mers în Vietnam pentru a o cunoaşte pe ea şi familia acesteia. A mai declarat că au discutat în engleză pe Facebook şi la fel, faţă în faţă. De asemenea, a afirmat că diferenţa de 27 de ani dintre ei nu este un impediment în relaţia lor.

După ce a fost detaşată în Sibiu din Vietnam, cei doi s-ar fi văzut periodic şi ar fi petrecut sărbătorile la Timişoara. Potrivit alba24.ro, femeia a precizat în faţa instanţei că au vrut să se căsătorească mai devreme, dar din cauza unor probleme birocratice nu au reuşit decât în 14 noiembrie 2020. Mai mult de atât, a spus că a plecat de la locul de muncă din cauza faptului că nu şi-a mai primit salariul.

După ce a fost dată dispărută de angajatorul din Sibiu, în 12 noiembrie 2020, Imigrările au revocat dreptul de şedere în România al vietnamezei. În 16 martie 2021, femeia a făcut o cerere de prelungire a permisului de şedere pe motiv că este căsătorită în România, cu un cetăţean român.

Reprezentanţi ai serviciului de imigrări din Timiş au mers la domiciliul indicat, dar nu au găsit pe nimeni; proprietarii locuinţei au spus că nu stau acolo cei doi. O lună mai târziu, femeia şi bărbatul au depus o nouă cerere, de prelungire şi iar a urmat un control din partea celor de la imigrări.

Când au mers din nou, s-a descoperit că femeia locuieşte într-o cameră de la adresa respectivă, iar proprietarii încercau să îi convingă pe ofiţeri că atât femeia, cât şi bărbatul stau acolo. Însă nu au fost găsite haine sau obiecte personale ale acestuia. La scurt timp de la verificările de domiciliu, a urmat un interviu cu ofiţerii de Imigrări.

Poze în telefon cu un alt bărbat decât soţul din acte

În timpul interviului, cei doi nu s-au putut pune de acord în ce an s-au cunoscut. Mai mult de atât, femeia vorbeşte vietnameza, engleza şi chineza, iar bărbatul maghiara şi cunoaşte limba germană. Cei doi se înţelegeau prin fraze scurte sau semne.

Când li s-a cerut să arate dacă au poze în telefon din timpul relaţiei, mesaje sau poze de la nuntă, în telefonul femeii apăreau foarte multe poze cu un alt bărbat, dar şi multe mesaje cu acesta. Într-un final, femeia a recunoscut că are o relaţie cu bărbatul din poze, susţine sursa citată.

Potrivit motivării instanţei, femeia ar fi manifestat nervozitate şi chiar panică, pe parcursul interviului. ”Din toate aceste aspecte mai sus menţionate, coroborate cu faptul că cetăţeana străină a dat o declaraţie olografă, care a fost tradusă şi cu care a fost de acord, prin care recunoaşte că are o relaţie cu numitul N. J., datorită vârstei de 27 ani diferenţă între cei doi parteneri şi a faptului că cetăţeana străină s-a căsătorit cu S. I., cu 7 zile înainte de expirarea permisului de şedere, rezultă suspiciuni cu privire la încheierea unei căsătorii de convenienţă”, au notat ofiţerii de la Imigrări.

S-a concluzionat că ”există suficiente elemente care să evidenţieze că nu există coabitare matrimonială, soţii nu contribuie efectiv la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie, nu vorbesc o limbă înţeleasă de amândoi, sunt inconsecvenţi în declaraţii, există neconcordanţe în declararea datelor cu caracter personal şi încheierea căsătoriei a fost condiţionată de plata unei sume de bani între soţi”. Drept urmare, nu a fost reînnoit permisul de şedere al femeii.

Magistraţii din Alba Iulia au specificat că femeia a semnat un exemplar al deciziei prin care nu i se mai prelungea permisul de şedere şi au completat că aceasta nu a formulat o cerere de tolerare pe teritoriul României, pentru care instanţa să se pronunţe. Prin urmare, judecătorii au respins suspendarea executării obligaţiei de returnare de pe teritoriul României şi cererea de a se dispune tolerarea reclamantei pe teritoriul ţării pe motiv că există o căsătorie valabil încheiată.

Vă mai recomandăm:

 

Prima tură pe tronsonul cu probleme din A10. Asociaţie: „Lotul 2 Sebeş-Turda, aproape de inaugurare” VIDEO

 

Capcana rutieră de la trecerea la nivel cu calea ferată. Cum aplică Poliţia amenzi, deşi şoferii nu încalcă legea

   

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite