Vremea schimbătoare contribuie la creșterea numărului de infecții respiratorii

0
Publicat:

Ultima raportare a INSP arăta că numărul de infecții respiratorii acute a ajuns la aproape 140.000 într-o săptămână. Autoritățile sanitare estimează că mai urmează o săptămână de creștere a numărului de cazuri și atrag atenția că schimbările bruște de temperatură duc la o scădere a capacității organismului de a se adapta.

Numărul cazurilor de infecții respiratorii tot crește Foto: Shutterstock
Numărul cazurilor de infecții respiratorii tot crește Foto: Shutterstock

Trendul crescător al numărului de infecții respiratorii de sezon se va păstra și în această săptămână. Ultimele date ale Institutului Național de Sănătate Publică arătau că numărul a crescut cu mai mult de o treime în săptămâna trecută, comparativ cu precedenta, ajungând la aproape 140.000 de cazuri. 27 de pacienți infectați cu virusul gripal au murit, iar 51 au avut duble infecții, atât cu virusul gripal, cât și cu cel sincițial sau SARS-CoV-2.

Rafila: ”Este o creștere substanțială”

„Este o creştere substanţială. Totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019-2020. Acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze. Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că, față de alte sezoane de gripă, cel de anul acesta a început cu o lună mai devreme decât de obicei, numărul de cazuri este mare și am înregistrat deja primele decese. Toate decesele, a mai spus Rafila, s-au înregistrat la persoane nevaccinate. „Cazul cel mai dramatic a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală ce a generat pierderea vieţii”, a mai spus Rafila.

Ministrul a estimat că va mai urma o săptămână de creștere a numărului de infecții, până către finalul acestei luni: „E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeauna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă. Mai mult, putem avea un număr suplimentar de cazuri de gripă, spunem noi, la coada epidemiei, când se schimbă proporţia virusurilor circulate. Acum circulă virusurile de tip A, spre coada epidemiei circulă virusurile de tip B care mai produc îmbolnăviri, mai ales la persoanele din categoriile la risc”.

”Imunitatea colectivă e mult mai jos”

Oficialul i-a îndemnat pe români să-și facă vaccinul antigripal, mai ales dacă se încadrează în categoriile la risc. „Circulaţia virusurilor gripale în pandemie a fost foarte scăzută, purtau toţi mască, iar în acest moment, din cauza acestei situaţii şi generat de o scădere a circulaţiei, imunitatea colectivă este mult mai jos şi asistăm la o recrudescenţă a infecţiei gripale. Dar nu se întâmplă numai în România”, a mai spus Rafila.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București, spune că „schimbările bruște de temperatură duc în general la o scădere a capacității organismului de a se adapta. Și reprezintă un factor de creștere a numărului de infecții respiratorii, chiar dacă nu decisiv. Totuși, ceea ce noi prognozam în urmă cu ceva vreme rămâne valabil – luna ianuarie înseamnă o intensitate mare pentru aceste infecții respiratorii, și nu mă refer doar la gripă. Iar finalul lunii – fără ca aceasta să însemne o zi fixă – va fi momentul de la care vom discuta despre un trend descendent pentru toate infecțiile cu transmitere respiratorie. Nu înseamnă că nu vom avea cazuri de gripă, inclusiv în martie. Dar lucrurile se vor echilibra, iar acest lucru se va vedea în raport cu presiunea din camerele de gardă și la medici de familie”, a explicat directorul medical.

Cercetătorul Octavian Jurma remarcă pe pagina sa de Facebook că valul de viroze începe și în România să fie însoțit de o creștere a numărului de cazuri de scarlatină și alte infecții bacteriene. „Pur și simplu, nu e o perioadă în care să vrei să te infectezi cu orice virus sau bacterie. Din fericire, toate infecțiile respiratorii, inclusiv COVID-19 și VSR, sunt prevenite de măsurile nonfarmaceutice – purtarea măștii, distanțare, aerisire, igienă – recomandate și de Ministerul Sănătății. Suplimentar față de aceste recomandări, avem nu doar vaccin antigripal, ci și vaccin actualizat anti-COVID-19, iar de săptămâna viitoare se pare că se va putea face și prima vaccinare cu vaccin actualizat bivalent BA5 – care îl conține și pe cel original. Dacă luați decizia bună să purtați mască în perioada asta, atunci vă recomand masca FFP2 și să faceți efortul să o purtați corect, peste nas și gură”, a recomandat specialistul.

Crește și numărul co-infecțiilor

De la începutul sezonului au fost raportate 1.154 de cazuri de gripă confirmate de laborator, 51 co-infecţii, din care: 25 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 25 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 1 caz co-infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi cu VRS, potrivit INSP.

1.446.572 de persoane din grupele la risc s-au vaccinat până la 15 ianuarie, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite