VIDEO Adriana Saftoiu: „Mai puţină vacanţă pentru elevii români“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Adriana Săftoiu pledează pentru scurtarea vacanţei de vară. Ea spune că vacanţele de sărbători ar putea fi mai consistente, iar elevii ar putea merge o săptămână în plus la şcoală. Vacanţa de vară din România este una dintre cele mai lungi de pe continent, în timp ce elevii români sunt printre cei mai slabi din Europa.

În România, vacanţa mare este cu adevărat mare. Elevii români se bucură de soarele verii timp de trei luni, la fel ca bulgarii, grecii şi italienii. Aceştia din urmă au însă câte şase zile de şcoală pe săptămână. În schimb, elevii din nordul continentului au o vacanţă de numai şase săptămâni. Românii au şi un an şcolar foarte scurt: 35 de săptămâni, faţă de 41 în Danemarca sau în Marea Britanie.

Tocmai de aceea, deputatul PNL Adriana Săftoiu propune reducerea vacanţei de vară cu cel puţin două săptămâni. Ea speră ca ministrul Educaţiei să ţină cont de această recomandare, pe care Comisia de profil din Cameră i-a făcut-o deja de câteva luni. Adriana Săftoiu spune că Daniel Funeriu are la îndemână un instrument uşor de folosit: ordinul privind structura următorului an şcolar, pe care îl emite anual, la începutul verii. „Nu există nicio justificare să amânăm încă un an începerea anului şcolar de la 1 septembrie. Noi moştenim un «15 septembrie» comunist.

Urmăreşte explicaţiile furnizate de deputatul PNL Adriana Săftoiu

Atunci, elevii erau obligaţi să participe alături de ţăranul socialist la strângerea recoltei", a explicat Adriana Săftoiu, prezentă ieri la Special adevarul.ro. „Efectul este dezastruos. Orice învăţător vă poate spune că un elev de clasa a II-a a pierdut în lunga vacanţă de vară din obiceiurile de a citi, de a scrie, astfel că dascălul e obligat să reia în primele săptămâni ce a predat la clasa I. Şi exact în momentul în care elevul se acomodează, mai vine o săptămână de vacanţă, care îl scoate din nou din ritm." Adriana Săftoiu spune că cele două-trei săptămâni care s-ar rupe din vară ar putea fi împărţite între vacanţele de sărbători şi şcoală, astfel încât materia să poată fi parcursă mai relaxat şi să se fixeze mai bine.

Ce spun experţii

Situaţia are un corespondent direct în modul în care performează elevii români la testările internaţionale, spune Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu". Ultima examinare de tip PISA, care măsoară cunoştinţele copiilor de 15 ani, a clasat România la coada Europei, în timp ce în vârful clasamentului s-au situat tocmai acele state unde se face multă şcoală, iar vacanţa e scurtă.  „Japonia are 243 de zile de şcoală pe an, Coreea de Sud - 220, Singapore - 220, iar România doar 177. Vacanţa de vară din România e, cred, cea mai mare din lume, nu doar din UE. Aşa se pierd informaţii pe care elevii s-au străduit să le acumuleze în timpul anului", spune Tincuţa Baltag.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite