UPDATE Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe dunăre Foto Corina Macavei
Hidrologii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe dunăre Foto Corina Macavei

Autorităţile au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, valabilă de la ora 10.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemena, specialiştii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani. Mai mult, a fost emis Cod galben de vijelii pentru mai multe regiuni ale ţării.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări Cod galben de vijelii valabile până la ora 18.10 local în judeţul Constanţa, îndeosebi în jumătatea de sud şi pentru cea mai mare parte a judeţului Iaşi, inclusiv municipiul Iaşi, estul judeţului Botoşani, până la ora 19.00.

În aceste zone vor fi prezente descărcări electrice frecvente şi grindină de dimensiuni mici, averse de ploaie care izolat vor cumula cantităţi de 15-20 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurta durată ale vântului

UPDATE Meteorologii au emis Cod galben de vijelii, până la ora 15.00, pentru jumătatea de est a judeţului Sălaj, respectiv , zona localitatilor Romanasi,Garbou, Zalha, dar şi  zona de munte a judeţelor Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ.

În aceste zone vor fi descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici si medii, averse de ploaie care izolat vor cumula cantitati de 15-20 de litri pe metru pătrat şi intensificari de scurta durata ale vantului.

UPDATE Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea emisă sâmbătă şi a emis un Cod portocaliu ce vizează, începând de astăzi, ora 13.00 şi până duminică, ora 18.00, Vedea superioară, afluenţii săi (judeţele Olt şi Argeş şi Teleormanul), în amonte de staţia hidrometrică Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman).

Sub cod portocaliu va fi duminică şi râul Prut, în amonte de lacul de acumulare Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Specialiştii anunţă că începând cu 20 mai 2014 ora 6.00, va intra în vigoare o avertizare de Cod galben de ploi valabil pentru Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa, Galaţi şi Tulcea).

De asemenea, o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare începând de 19 mai, ora 6.00, pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

Autorităţile din Serbia şi din Bosnia-Herţegovina au instituit joi stare de alertă, cauza acestor decizii fiind inundaţiile cu care se confruntă, cele mai grave din ultimii 120 de ani, potrivit agenţiei Reuters.

Cinci persoane s-au înecat în Serbia, iar alte câteva mii au fost evacuate. Cele două ţări au cerut ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale.

„Este cea mai gravă catastrofă naturală care a avut loc vreodată în Serbia. Nu doar în ultimii 100 de ani, ci din toată istoria”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucici, într-o conferinţă de presă.

Avertizări de inundaţii, prelungite până sâmbătă, pentru 11 judeţe din ţară

De asemenea, hidrologii au actualizat şi prelungit cele două coduri de inundaţii emise joi, noile avertizări fiind valabile până sâmbătă, 17 mai, la ora 18.00, valabile pentru râuri din 11 judeţe.

Hidrologii avertizează că se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Bârzava, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior,  Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Bârlad, Jijia, Başeu şi Prut.

Se vor depăşi cotele de atenţie şi de inundaţie, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, potrivit noii avertizări INHGA.

Situaţia în ţară

BUZĂU: Mănăstirea Răteşti, afectată de alunecările de teren

Zeci de măicuţe de la o mănăstire din judeţul Buzău au fost evacuate, vineri după-amiază, după ce dealul de sub aşezământ a luat-o la vale cu tot cu chilii. Pereţii au crăpat şi riscă să se prăbuşească, iar autorităţile au oprit curentul electric şi gazele pentru că alunecarea a pus în pericol reţelele. Cele 40 de măicuţe cu vârste cuprinse între 30 şi 90 de ani, care locuiau în mănăstire, au fost mutate temporar la aşezământul de batrâni al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, construit în vecinătate. 

VRANCEA: Militarii au scos mâlul din casele inundate ale localnicilor din Răstoaca şi Milcovul

În localităţile Răstoaca şi Milcovul apele râului Milcov s-au revărsat şi au inundat ieri nu mai puţin de 21 case şi 220 curţi. 75 de militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” au acţionat pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii.

VASLUI: Pericol la un baraj: pompierii au intervenit pentru obturarea unei breşe

Ploile torenţiale din ultimele zile au pus în pericol stabilitatea barajului din localitatea Gugeşti, comuna Boţeşti. Pompierii, sprijiniţi de 20 voluntari din comună, au amplasat 250 de saci cu nisip  şi dulapi din lemn, pentru obturarea unei breşe din digul lacului de acumulare.

SUCEAVA: Drumuri şi gospodării din numeroase localităţi au fost  afectate de inundaţii

La o primă estimare, inundaţiile de joi au afectat opt poduri, 19 podeţe, cinci punţi pietonale, jumătate de kilometru de drum judeţean, 55 de kilometri de drumuri comunale, doi kilometri de drum forestier, 30 de kilometri de reţea stradală, 28 de hectare de culturi agricole, 70 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 15 fântâni.

TÂRGU-JIU: Patru gospodării din Bolboşi au fost inundate, iar comunele Alimpeşti, Cătunele şi Slivileşti sunt afectate de alunecări de teren

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în comuna Bolboşi. În satul Ohaba au fost inundate patru gospodării, două hectare de grădini cu legume şi patru solarii, aproximativ 12 ha de teren agricol ca urmare a revărsării pârâul Jilţu Mic. O situaţie deosebită se înregistrează şi în comuna Slivileşti, unde un drum comunal din satul Miculeşti s-a surpat pe o lungime de şapte metri.

Pe aceeaşi temă:

METEO Meteorologii au emis atenţionări de Cod galben de ploi valabile până joi seara. Mai multe râuri sunt sub Cod portocaliu de inundaţii

Două atenţionări de cod galben de ploi au fost emise astăzi de meteorologi. Acestea sunt valabile de marţi seară până joi seara, perioadă în care sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ, dar şi răciri ale temperaturilor. Hidrologii au emis o avertizare de portocaliu şi una de cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din patru judeţe din sud-vestul ţării, valabile în perioada 14 mai ora 00.00 – 16 mai ora 18.00.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite